Οι Γεωπολιτικές Εντάσεις Δίνουν Ώθηση στην Τιμή του Μαύρου Χρυσού Παρά την Αβεβαιότητα Λόγω του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Οι Γεωπολιτικές Εντάσεις Δίνουν Ώθηση στην Τιμή του Μαύρου Χρυσού Παρά την Αβεβαιότητα Λόγω του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
energia.gr
Τρι, 31 Ιουλίου 2018 - 17:54

Το πετρέλαιο ξεκίνησε την εβδομάδα δυναμικά, με την τιμή του χθες να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η αβεβαιότητα για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου και οι ανησυχίες για αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού του ορυκτού καυσίμου λόγω γεωπολιτικών εντάσεων παραμένουν έντονες. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το πρωί, η τιμή της ποικιλίας Brent, του διεθνούς benchmark διαπραγματευόταν, ενδοσυνεδριακά, στο ICE του Λονδίνου, στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίς το απόγευμα είχε υποχωρήσει στα 74.26 δολάρια το βαρέλι

Να σημειώσουμε ότι το Brent έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 5,5% αυτό το μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη ζήτηση ενέργειας.  

Την ίδια στιγμή, το WTI η αμερικανική ποικιλία διαπραγματευόταν στο NYMEX της Νέας Υόρκης στα 68.72 δολάρια το βαρέλι, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου. Το WTI εμφανίζει σταθερή υποχώρηση από σήμερα το πρωί, αφού η τιμή του κυμαινόταν στα 70 δολάρια το βαρέλι.    

Το αργό έχει υποχωρήσει σχεδόν 5,5% αυτόν το μήνα εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζουν πολλοί αναλυτές, περί επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.

Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, όταν απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που επιβλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Barclay’s έχει ήδη προειδοποιήσει για τον «σημαντικό κίνδυνο», στην ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η πολιτική προστατευτισμού του κ. Τραμπ θα επηρεάσει περαιτέρω τις αγορές.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν ισχυρές, με τη Σαουδική Αραβία να αναστέλλει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω της βασικής θαλάσσιας οδού της Ερυθράς Θάλασσας, την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση ανταρτών σε δύο δεξαμενόπλοια. «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αραβική Χερσόνησο, με την επίθεση εναντίον των πετρελαιοφόρων της Σαουδικής Αραβίας και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν», δηλώνει ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM Oil Associates με έδρα το Λονδίνο.