ΗΑΕ: Εντυπωσιακή Στροφή Στην Πυρηνική Ενέργεια από τους «Πρίγκιπες» των Υδρογονανθράκων

ΗΑΕ: Εντυπωσιακή Στροφή Στην Πυρηνική Ενέργεια από τους «Πρίγκιπες» των Υδρογονανθράκων
energia.gr
Τετ, 1 Αυγούστου 2018 - 18:55

Το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χορήγησε άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, στο Barakah. Σύμφωνα με τη νέα υπηρεσία WAA των ΗΑΕ, η άδεια χορηγήθηκε στην Barakah One Company, την κοινοπραξία μεταξύ της Enectic Nuclear Energy Corporation (Enec) και της κορεάτικης Electric Power Corporation (Kepco), που ιδρύθηκε το 2016 με στόχο να αντιπροσωπεύσει τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το έργο στο  Barakah

Η άδεια εντάσσεται στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων που έθεσαν οι εγχώριες ρυθμιστικές αρχές, πριν αρχίσει να λειτουργεί ο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, που βρίσκεται στην ακτή του Περσικού Κόλπου, στην περιοχή Al Dhafra του Αμπού Ντάμπι.

Η χορήγηση της άδειας αποτελεί, επίσης, σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση του έργου καθώς εντάσσεται στις απαιτήσεις που έπρεπε να ικανοποιηθούν, πριν η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας εκδόσει την άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο.

Ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 1.400 μεγαβάτ. Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα προγραμματίζεται, το αργότερο, για το 2020.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες θα προμηθεύουν μέχρι και το 25% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ και θα εξοικονομούν μέχρι 21 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια  Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας (WNA).

«Η Barakah One Company απέδειξε την πρόθεσή της να δεσμευτεί για το σύνολο των απαιτήσεων σχετικά με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και διαφάνειας», δήλωσε ο Awaidha Murshed Al Marar, πρόεδρος του Υπουργείου Ενέργειας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η άδεια είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή που θα επιτρέψει, τελικά, στην εταιρεία να παράξει ηλεκτρισμό από πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η κατασκευή της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Barakah (NPP), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου, ενώ στην τελετή των εγκαινίων της παρέστησαν ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in και ο Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.