Στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα το 45,8% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται πλέον από ΑΠΕ. Βέβαια, η ανάπτυξή τους συνάντησε αρκετά εμπόδια τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η πρώην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υποστήριζε τους ιδιοκτήτες εργοστασίων άνθρακα.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να επιβάλει φόρο για την ηλιακή ενέργεια, με σκοπό να πλήξει τις τεχνολογίες που στηρίζουν την «πράσινη» οικονομία. Η πτώση της κυβέρνησης και η ανάληψη της εξουσίας από τον Πέδρο Σάντσεθ σηματοδότησε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετώπιζε η χώρα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η αρχή έγινε με την κατάργηση του φόρου στην ηλιακή ενέργεια ενώ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νόμο για την ενέργεια, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πράσινου ταμείου για τη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές επιχειρήσεις.

Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο φορέας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, σύμφωνα με τα οποία, στις αρχές του περασμένου μήνα, η Ισπανία κάλυψε σχεδόν το ήμισυ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, οι μονάδες αιολικής ενέργειας κάλυψαν το 22,6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτοχρόνως, η αιολική ενέργεια αυξήθηκε σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 10,4% ετησίως σε 27.779 GWh και η πυρηνική ενέργεια προσέφερε το 20,6% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια το 16,9% και αυξήθηκε κατά 74%. Τέλος ένα ποσοστό της τάξης του 4,6 % προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια.

Αντιφατικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι η Ισπανία, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη  παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Η κυβέρνηση της Ισπανίας μπορεί, βέβαια, να έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προώθηση των ΑΠΕ και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Μένει, όμως, να φανεί αν θα το πετύχει με το λιγότερο δυνατόν πολιτικό κόστος, καθώς ο κλάδος εξόρυξης άνθρακα συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή παρόλο που ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η μετάβαση της Ισπανίας σε ένα σύστημα με λιγότερο άνθρακα αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας πετρελαίου Repsol, της ισπανικής εταιρείας ενέργειας αλλά και την Enagás για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Η Repsol δήλωσε ότι, μέσω της συνεργασίας θα επιτευχθεί η παραγωγή υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα, η νέα διαδικασία θα μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα έως και 90%. Σύμφωνα, τέλος, με την Repsol, «η εταιρεία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ανανεώσιμο υδρογόνο που λαμβάνεται μέσω αυτής της νέας μεθόδου προκειμένου να παράγει καθαρότερα καύσιμα».