Τον αγωγό φυσικού αερίου Lozenets-Nedyalsko εγκαινίασαν επίσημα χθες, Παρασκευή, Βουλγαρία και Τουρκία, σε μία τελετή με τη συμμετοχή του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ και της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Ο νέος αγωγός μήκους 20 χιλιομέτρων θα αυξήσει την τρέχουσα δυναμικότητα του αγωγού Trans Balkan από 14 σε 15,7 δισ. κυβικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η υλοποίηση του αγωγού Lozenets-Nedyalsko ήταν αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της σταθερής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο νέος αγωγός θα συνεχίσει το τριαντάχρονο διμερές εμπόριο αερίου μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του οποίου η Τουρκία παραλαμβάνει αέριο μέσω Βουλγαρίας.

Ο κ. Ντονμέζ σημείωσε ότι ο αγωγός θα επιτρέψει, επίσης, την αντίστροφη ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, δίνοντας τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να παραλάβει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού TurkStream, με δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, αποσκοπεί στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

«Η ενεργειακή μας διπλωματία βασίζεται σε μια αμοιβαία κερδοφόρα αντίληψη, στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι οι μήκους 15.000 χλμ υφιστάμενες υποδομές αγωγών της Τουρκίας επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής.