«Στόχος μας η Εκμετάλλευση Εγχώριων Πηγών και ΑΠΕ για να Μετριάσουμε το Αυξημένο Κόστος στις Εισαγωγές Πετρελαίου και Αερίου», Λέει Τούρκος Ειδικός

«Στόχος μας η Εκμετάλλευση Εγχώριων Πηγών και ΑΠΕ για να Μετριάσουμε το Αυξημένο Κόστος στις Εισαγωγές Πετρελαίου και Αερίου», Λέει Τούρκος Ειδικός
energia.gr
Δευ, 6 Αυγούστου 2018 - 08:25

Η ενεργειακή και η οικονομική πολιτική της Τουρκίας βρίσκονται σε συγχρονισμό σε μια εποχή που η χώρα στοχεύει να χρησιμοποιήσει περισσότερες εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Αγορών και Πολιτικών (EPPEN) Volkan Ozdemir την περασμένη Παρασκευή

Μιλώντας αποκλειστικά στο Ανατολία, ο Ozdemir δήλωσε ότι η χώρα έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μετριάσει το αυξημένο κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών ενέργειας στην Τουρκία παρά την πτώση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τόνισε ο Ozdemir.

Η αξία των εισαγωγών ενέργειας στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά σχεδόν 19,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Turkstat).

Τα στοιχεία της Turkstat έδειξαν ότι η χώρα κατέβαλε 20,6 δισ. δολάρια για τις εισαγωγές ενέργειας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σύγκριση με 17,2 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο του 2017.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 33,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017, από 11,15 εκατ. τόνους σε 7,40 εκατ. τόνους το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Turkstat.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 4,96% κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας (EMRA).

Η χώρα εισήγαγε 23,02 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, ενώ εισήγαγε 24,22 δις κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο του 2017.

Ο Ozdemir αναφέρθηκε, επίσης, στην αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ με την τουρκική λίρα ως παράγοντα που συντέλεσε στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο ενεργειακών εισαγωγών της Τουρκίας. "Αναμένουμε ότι η αξία των εισαγωγών ενέργειας θα ξεπεράσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η αστάθεια καθιστά επίσης πιο δύσκολο για την Τουρκία να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών ενέργειας.

Επίσης, προειδοποίησε ότι η απειλή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία στοχεύει να "δημιουργήσει μια οικονομική κρίση στην Τουρκία" ώστε να αποδυναμώσει την τουρκική λίρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ, επειδή η Τουρκία δεν προχώρησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Κρεγκ Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες τρομοκρατίας στην γειτονική χώρα.

"Παρά τις προσπάθειές τους, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το επιθυμητό γεωπολιτικό τους αποτέλεσμα", κατέληξε ο Ozdemir.