Ασκήσεις Ενεργειακής Υπερδύναμης; Ο Ερντογάν Υπόσχεται να Δρομολογήσει 400 Έργα σε 100 Ημέρες

Ασκήσεις Ενεργειακής Υπερδύναμης; Ο Ερντογάν Υπόσχεται να Δρομολογήσει 400  Έργα σε 100 Ημέρες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 6 Αυγούστου 2018 - 16:31

Ο Ερντογάν αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιο δράσης της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας για τις πρώτες 100 ημέρες, από την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 9 Ιουλίου. Εστιάζοντας κατά κόρον σε οικονομικά έργα, η γειτονική χώρα είναι αποφασισμένη να επεκτείνει το κολοσσιαίο έργο επενδύσεων στο οποίο έχει αποδυθεί, ώστε να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων

Το όραμα του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνει εν συνόλω, 400 έργα με προϋπολογισμό ύψους 46 δισ. τουρκικών λιρών που θα περιλαμβάνουν δράσεις, από την ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία, μέχρι τις μεταφορές και τη γεωργία.

Σαν άλλος Ναπολέων, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε, την Παρασκευή, το δικό του πρόγραμμα 100 ημερών για την Ενέργεια και την οικονομία.
Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι τα σχέδιά του για την ανάπτυξη του εγχώριου ενεργειακού τομέα περιλαμβάνουν την αγορά ενός δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου που θα χρησιμοποιηθεί για υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων στα «ύδατα», που περιβάλλουν τη χώρα. Μιλώντας στη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα τριπλασιαστούν οι προσπάθειες στους τομείς της έρευνας, της αναζήτησης και αξιοποίησης των πιθανών εγχώριων φυσικών πόρων. Το υπουργείο Ενέργειας θα συνεπικουρήσει την εθνική προσπάθεια με έρευνες και γεωτρήσεις σε βαθιά νερά , στην Μεσόγειο, με το νέο πλωτό γεωτρύπανο.

Στη διάρκεια των 100 ημερών, ο κ. Ερντογάν είπε ότι  ιδιωτικές εταιρείες θα διαχειρίζονται τα μη λειτουργικά, δημόσια κοιτάσματα άνθρακα που βρίσκονται στις περιοχές Soma και Tuncbilek, στα παράλια του Αιγαίου Πελάγους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  μέσω μιας σειράς δημοπρασιών για την εκχώρηση σταθμών ηλιακής ενέργειας, συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ (GW), με το προβλεπόμενο ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου 4,8 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη δημοπράτηση της κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στην πόλη Alpu, έξω από το Eskisehir, στην κεντρική Τουρκία, με εγκατεστημένη ισχύ της τάξης του 1 GW.

Αναφερόμενος, στις φιλοδοξίες της χώρας του, όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η κατασκευή του, αμφιλεγόμενου, πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας, στο Aκούγιου, βαίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στην Σινώπη, στον Εύξεινο Πόντο. Πρόσθεσε ότι στα φιλόδοξα σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία και ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού, στην περιοχή της τουρκικής Θράκης.

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, θα κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο, που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, εκ των οποίων, η κάθε μία έχει χωρητικότητα 1.200 μεγαβάτ. Η μονάδα θα παράγει 35 δισ. κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να καλύψει περίπου το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρισμό.

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα, στον πυρηνικό  σταθμό στο Ακούγιου, είναι προγραμματισμένη για το 2023, ενώ το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ έως το 2025.

Το ενεργειακό όραμα του Τούρκου ηγέτη δεν περιορίζεται, όμως, στον ηλεκτρισμό και στο πετρέλαιο.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ήδη δρομολογήσει, από φέτος, τον αγωγό Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP). Ο TANAP, με μήκος 1.850 χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε επίσημα στις 29 Μαΐου στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός, για τον οποίο έχουν επενδυθεί ήδη, 8 δισ. δολάρια, θα μεταφέρει στην Τουρκία 6 δισ. κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου και άλλα 10 δισ. κ.μ. στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση. Το ευρωπαϊκό τμήμα του έργου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Παράλληλα, η παραγωγή στη δεύτερη πετροχημική μονάδα της Τουρκίας, PETKIM, στη χερσόνησο Aliaga της Σμύρνης, θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, ή στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SOCAR Turkey.

H νέα μονάδα θα παράγει καύσιμα αεριωθουμένων, υγραέριο (LPG) και καύσιμο ντίζελ, συμβάλλοντας, παράλληλα, στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

"Μετά την ολοκλήρωση των μελετών σκοπιμότητας για τη δεύτερη εγκατάσταση, τον Απρίλιο του 2019, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τα έργα τον Ιούνιο για να καλύψουμε το 40% των εισαγωγών πετροχημικών", δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ο Gahramanov αποκάλυψε, ακόμη, ότι θα πη επίσημη τελετή έναρξης για το διυλιστήριο, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η πρώτη πετροχημική μονάδα της Τουρκίας PETKIM, θα παράγει 3,6 εκατομμύρια τόνους πετροχημικών προϊόντων ετησίως, ενώ η δεύτερη εγκατάσταση θα επικεντρωθεί στον εξευγενισμό πετροχημικών προϊόντων.

Σημειωτέον ότι το διυλιστήριο STAR είναι η μεγαλύτερη επένδυση της SOCAR στην Τουρκία, με κόστος 6,3 δισ. δολαρίων, ενώ η μητρική εταιρεία, SOCAR, έχει επενδύσει 19 δισ. δολάρια στην Τουρκία έως τώρα.