ΗΠΑ: Κατάφεραν να Μειώσουν την Εξάρτηση από τον Άνθρακα - Σε Νέα Χαμηλά από το 1983 η Κατανάλωση

ΗΠΑ: Κατάφεραν να Μειώσουν την Εξάρτηση από τον Άνθρακα - Σε Νέα Χαμηλά από το 1983 η Κατανάλωση
energia.gr
Δευ, 6 Αυγούστου 2018 - 17:12

Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ κατανάλωσε 661 εκατομμύρια  τόνοι  (στις ΗΠΑ ισχύει η μονάδα μέτρησης short ton που αντιστοιχεί στο περίπου 0,907 του τόνου) άνθρακα το 2017, σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη ποσότητα άνθρακα που καταναλώνεται από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Energy Information Administration

Το περασμένο έτος ήταν το τέταρτο διαδοχικό που η κατανάλωση άνθρακα των ΗΠΑ και οι μεταφορές άνθρακα, με όλους τους τρόπους μεταφοράς, μειώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κατανάλωση άνθρακα από τον τομέα  ηλεκτρικής ενέργειας, το 2017, ήταν κατά 36% χαμηλότερη και διαμορφώθηκε στους 376 εκ. τόνους, σε σύγκριση με το 2008, όταν η παραγωγή άνθρακα των ΗΠΑ είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό της.

Η ποσότητα του άνθρακα που μεταφέρεται σιδηροδρομικώς μειώθηκε επίσης, καθώς το 2017, μεταφέρθηκαν  432 εκ. τόνοι (short tons) άνθρακα που αν και σήμαναν μια ελαφρά αύξηση από το 2016, εν τούτοις ήταν κατά 33% χαμηλότερη από τους 647 εκ. τόνους που είχαν μεταφερθεί σιδηροδρομικώς το 2008, τονίζεται στην έκθεση.

Σημειωτέον ότι οι G7, διοχετεύουν, τουλάχιστον, 100 δισ. δολάρια ετησίως για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις τους για σταδιακή κατάργηση των σχετικών επιδοτήσεων, από το 2009, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Overseas Development Institute.

Η Γαλλία έχει προβεί, έως τώρα, στις πιο ουσιαστικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της κατάργησης των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, με την Γερμανία να ακολουθεί.

Από τους G7, οι Η.Π.Α. ξοδεύουν τα περισσότερα σε επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, με 26 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση.