Οι χώρες της ΕΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία και η Πολωνία, σύμφωνα με την  European Association of Fruit and Vegetable Processors (PROFEL). «Με το ζεστό και ξηρό καιρό στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου, τα λαχανικά εξακολουθούν να πλήττονται και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώθηκαν δραματικά. Σήμερα, η κατάσταση για τους καλλιεργητές και τους μεταποιητές λαχανικών είναι η πιο σοβαρή που έχουν βιώσει τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε η οργάνωση

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο τομέας των κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών έχει επηρεαστεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς οι δυσμενείς καιρικές επιπτώσεις επέφεραν μειωμένες παραδόσεις φρέσκων λαχανικών στα εργοστάσια επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής και να υπάρχουν λιγότερα μεταποιημένα προϊόντα.

Σύμφωνα με την PROFEL, το 2018 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, η πρώτη συγκομιδή των φασολιών πλήγηκε από έντονες καταιγίδες που συνοδεύονταν από πλημμύρες και χαλάζι. Για τα κρεμμύδια, οι απώλειες ανέρχονται μεταξύ 15% και 50%, ενώ επηρεάζονται, εξίσου, τα κολοκυθάκια και το σπανάκι. Σε πολλές περιοχές η σπορά των καλλιεργειών, όπως είναι το σπανάκι, τα φασόλια ή τα κουνουπίδια, καθίσταται αδύνατη λόγω της ξηρασίας», τόνισε η PROFEL.

Εν τω μεταξύ, Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών απαιτήσεων αποφάσισε να παρέχει στους Ευρωπαίους γεωργούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξηρασία που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.

Η Κομισιόν αποφάσισε να συνδράμει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε που δέχτηκαν το κύριο πλήγμα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να παρεκκλίνουν από τις θεσμοθετημένες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού και λαμβάνοντας, εκ των προτέρων, άμεσες αγροτικές ενισχύσεις.

«Όσο οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. θα αρνούνται να υποστηρίξουν τις βιώσιμες μεθόδους γεωργίας, που δεν επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και είναι πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της, αυτή η κρίση θα συνεχίζεται», ήταν το σχόλιο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.