Ο Ίλον Μασκ αιφνιδίασε την αγορά και πυροδότησε ένα ράλι στη μετοχή της Tesla, που πρόσθεσε 1,4 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της με ένα τιτίβισμα 60 χαρακτήρων. Ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το χρηματιστήριο

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν ο Μασκ, ο οποίος ελέγχει σήμερα σχεδόν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει τη δυνατότητα, που μεταφράζεται σε 66 δισ. δολάρια, για να κάνει πράξη το σχέδιό του. Εάν η εξαγορά συμβεί στα 420 δολάρια ανα μετοχή, όπως έγραψε, η αξία της εταιρείας θα ανέρχεται στα 82 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να επιχειρήσει την μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ, υπερβαίνοντας εκείνη της TXU to 2007.  

Αναλυτές σπεύδουν να σχολιάσουν πως εάν ο ιδρυτής της Tesla δεν αποδείξει ότι έχει όντως τη χρηματοδότηση για να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών για χειραγώγηση της μετοχής και παραπλάνηση των επενδυτών. Στον απόηχο της ανάρτησης η μετοχή έκανε «άλμα» έως και 13%. Αν λοιπόν δεν προχωρήσει τελικά το σχέδιο, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι έκανε την ανάρτηση μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στη μετοχή. 

Τι θα μπορούσε να προσφέρει, όμως, μία έξοδος από το χρηματιστήριο στην εταιρεία; Θα της επέτρεπε να λειτουργεί, χωρίς το άγχος των επιθέσεων από κερδοσκόπους, αλλά και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Όπως εξηγούν ειδικοί, από τη στιγμή, που δεν θα είναι εισηγμένη, θα έχει τη δυνατότητα να αποκρύπτει πληροφορίες για τις επιδόσεις και τα σχέδιά της, που μπορούν να της δώσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. 

Παράληλλα θα μπορούσε να δώσει έμφαση σε πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Ο Μασκ έχει γράψει στο παρελθόν ότι η εταιρεία δέχεται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις τριμηνιαίες επιδόσεις της όπως είναι υποχρεωμένη νακάνει λόγω του ότι είναι εισηγμένη, οι οποίες, ωστόσο, όπως έχει πει, «ενδεχομένως να μην είναι οι σωστές για τη μακροπρόθεσμη πορεία της». 

(naftemporiki.gr)