Η Σπατάλη και οι Υπερβολές δεν Έχουν Θέση στην Νοικοκυρεμένη Γερμανία - Κάτω από τα 2 τρισ. Ευρώ το Χρέος της Χώρας

Η Σπατάλη και οι Υπερβολές δεν Έχουν Θέση στην Νοικοκυρεμένη Γερμανία - Κάτω από τα 2 τρισ. Ευρώ το Χρέος της Χώρας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 8 Αυγούστου 2018 - 12:46

Το πόσο καλή «νοικοκυρά», και άτεγκτος θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η Γερμανία, το γνωρίζουν και οι...πέτρες. Αυτή τη φορά όμως, μοιάζει να ξεπερνά τη φήμη της, καθώς ο συνδυασμός της αύξησης των φορολογικών εσόδων και των χαμηλών επιτοκίων ώθησε το συνολικό δημόσιο χρέος της, κάτω από τα 2 τρισ. ευρώ, για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Το γερμανικό χρέος μειώθηκε, πέρυσι, κατά 2,1%, ή 42,1 δισ. ευρώ, για να διαμορφωθεί στα 1,967 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Τα νέα στοιχεία διαμορφώνουν το χρέος ανά κάτοικο στα 23.797 ευρώ

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ήταν «η πρώτη φορά από την εφαρμογή της τρέχουσας μεθόδου υπολογισμού του χρέους, το 2010 που τα επίπεδά του υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 τρισ. ευρώ.»

Η Γερμανία βρίσκεται στο μέσον μιας παρατεταμένης οικονομικής έκρηξης, όπου η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνονται και η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, μετά την επανένωση της χώρας, το 1990. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα καταγράψει άνοδο 2,1% φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτζ δήλωσε, τον Μάιο, ότι αναμένει να αντλήσει περισσότερα έσοδα από τη φορολογία, κατά 63 δισ. ευρώ την προσεχή τετραετία, από ό, τι είχε προβλεφθεί αρχικά. Ο ΟΟΣΑ αναμένει, επίσης, ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας θα ανέλθει στο 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, από 1,3% το 2017.

Η ευρωστία της γερμανικής οικονομίας αποτελεί, εν μέρει, κληρονομιά του προκατόχου του, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε διαπρύσιος κήρυκας της πολιτικής τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ο οποίος έμεινε γνωστός στην Γερμανία με το προσωνύμιο "schwarze null", δηλαδή… ο κύριος "μαύρο μηδέν". Ο κ. Σόιμπλε παρουσίαζε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για κάθε οικονομικό έτος, μεταξύ του 2014 και του 2018.

Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Σόλτζ, έχει υποσχεθεί να ακολουθήσει κατά πόδας, τα βήματα του συντηρητικού προκάτοχού του. Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δεν προβλέπει νέο δημόσιο χρέος έως το 2021.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική στρόφιγγα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει αυξημένες  δαπάνες για την εκπαίδευση, την ψηφιακή υποδομή και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Παρά ταύτα, ο κ. Σόλτζ καυχιέται ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τελικά τα κριτήρια του Μάαστριχτ το επόμενο έτος, όταν το δημόσιο χρέος υποχωρήσει κάτω από το όριο που έχει οριστεί, για 60% του ΑΕΠ. Ο λόγος του χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 58,25%, από 61% φέτος, όταν το 2012 ανερχόταν στο 81% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας συνέβαλαν στη μείωση του χρέους, δηλαδή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια και οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας. Οι επιδόσεις των γερμανικών κρατιδίων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές αφού το συνδυασμένο χρέος τους υποχώρησε κατά 3,7%, στα 586 δισ. ευρώ, ενώ των δήμων μειώθηκε κατά 3,5%, στα 138 δισ. ευρώ, και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υποχώρησε κατά 1,2%, στα 1,24 εκατ. ευρώ.

Στα στοιχεία για το χρέος περιλαμβάνονται και το σύνολο των υποχρεώσεων του γερμανικού κράτους, προς τους μη δημόσιους οργανισμούς, όπως οι τράπεζες και οι ιδιωτικές εταιρείες.