Αδιατάρακτες παραμένουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν παρά την αναταραχή που έχει ππυροδοτήσει η επανέναρξη της ισχύος των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Το εμπόριο στην ενέργεια θα συνεχιστεί, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Fatih Donmez

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου θεωρείται θεμιτό, στην Τουρκία και ότι συνάδει με τους όρους της υπογεγραμμένης, διμερούς σύμβασης με το Ιράν, που λήγει το 2026.  
«Εισάγουμε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Ιράν και δεν έχουμε την επιλογή να αφήσουμε τους Τούρκους πολίτες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια ή στο κρύο, επομένως το εμπόριο θα συνεχιστεί κανονικά, όπως προβλέπει η συμφωνία των δύο χωρών μας», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Donmez χαρακτήρισε την επανέναρξη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν  ως μονομερείς: «Στην πραγματικότητα, η Ε.Ε. είναι επίσης πολύ ανήσυχη σχετικά με τις κυρώσεις. Οι εμπορικές συναλλαγές μας με το Ιράν είναι θεμιτές. Αυτό είναι, επίσης, σημαντικό από την άποψη της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Έχουμε επίσης μια γειτονική εταιρική σχέση με το Ιράν. Είμαι της γνώμης πως το εμπόριο της Τουρκίας με το Ιράν θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ ο κ. Donmez επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται η κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη βορειοδυτική Θράκη.

«Σε αυτό το έργο, θα συνεργαστούμε με την Κίνα. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη την ακριβή τοποθεσία του εργοστασίου, αλλά υπαινίχθηκε ότι θα ληφθεί υπόψη το βόρειο τμήμα της περιοχής Μαρμαρά που διαθέτει την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα στην Τουρκία. "Πιστεύουμε ότι αυτή η «εριοχή είναι η καταλληλότερη τοποθεσία για το τρίτο εργοστάσιο και ικανοποιεί τα περισσότερα από τα κριτήρια που αναζητούμε. Στόχος μας είναι επίσης η διεύρυνση της πυρηνικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Τουρκία και αυτό το έργο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο ίδιος.