Η αντίδραση του Πεκίνου στην απειλή του Λευκού Οίκου ότι θα επιβάλει υπέρογκους εμπορικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ήταν άμεση. Η κινεζική κυβέρνηση ανταπέδωσε τα εμπορικά «πυρά», ανακοινώνοντας, με τη σειρά της, την επιβολή δασμών, ύψους 25%, σε αμερικανικά αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων.
Στα υπό δασμολόγηση αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνονται από ποδήλατα και ιατρικό εξοπλισμό, μέχρι άνθρακα και πετρέλαιο ντίζελ.
«Οι εντάσεις στο εμπόριο ενδέχεται να κλιμακωθούν και να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επομένως, στη μείωση της ζήτησης πετρελαίου», αναφέρεται στην έκθεση του ΙΕΑ για τις μηνιαίες προοπτικές της αγοράς.
Οι παρατηρητές της διεθνούς πετρελαίου εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς κάτι ανάλογο θα μπορούσε να πλήξει την αγορά ναυτιλιακών καυσίμων που χρησιμοποιούνται από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς και το πετρέλαιο κίνησης για τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, σε παγκόσμια κλίμακα.
Μολονότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που εδρεύει στο Παρίσι, διατήρησε σταθερή την πρόβλεψή του για την ετήσια ζήτηση αργού πετρελαίου, στην παρούσα έκθεση, σημείωσε, εν τούτοις ότι «η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί αργότερα, φέτος και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019».
Ο οργανισμός αναφέρει ότι μια παρόμοια εξέλιξη να μετρίαζε, ενδεχομένως, τον αντίκτυπο επί των τιμών από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν, που αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά ιρανικού αργού από τον προσεχή Νοέμβριο. Ωστόσο, ο ΙΕΑ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης παραμένει σημαντικός κίνδυνος για τις παγκόσμιες προμήθειες μαύρου χρυσού. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία προέβησαν, εσχάτως, σε αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου τους, εν όψει του επίμαχου Νοεμβρίου,
όμως αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολη εξίσωση και θα συμβεί σε βάρος της διατήρησης ενός επαρκούς «μαξιλαριού», πλεονάζουσας χωρητικότητας», τόνισε στην έκθεσή του ο IEA.
Έως στιγμής, όμως, οι τιμές ακολουθούν καθοδική τροχιά, από την ημέρα που ο OPEC και η Ρωσία προχώρησαν σε αυξήσεις της ημερήσιας παραγωγής τους. Η ποικιλία του αργού πετρελαίου αναφοράς, Brent, έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των 80 δολαρίων το βαρέλι, με την τιμή του να κινείται σε στενά όρια διακύμανσης πέριξ των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, τους τελευταίους μήνες. «Αυτή η μείωση των τιμών είναι σαφώς ευπρόσδεκτη από τους καταναλωτές», υποστηρίζει ο IEA.
Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει, ακόμη, στη μηνιαία έκθεσή του ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου από τον Opec υπήρξε σταθερή τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα 32,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η "απροσδόκητη μείωση" της προσφοράς από την Σαουδική Αραβία αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή που καταγράφηκε στα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και την Νιγηρία.
Ο IEA σημειώνει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κυμάνθηκε μόλις χαμηλότερα από τα 10,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή, σημείωσε πτώση έναντι του Ιουνίου και ευθυγραμμίστηκε με τα χαμηλότερα νούμερα που διέδιδαν στην αγορά, Σαουδάραβες αξιωματούχοι.
Ωστόσο, υπάρχουν εντεινόμενες ανησυχίες για την ακρίβεια αυτών των αριθμών, ενώ ορισμένοι ενεργειακοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραγωγή είναι, στην πραγματικότητα, υψηλότερη και κινείται σε επίπεδα άνω των 10,6 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, εικάζοντας πως οι πληροφορίες που διακινούνται αποσκοπούν, καταφανώς, στο να εξωθήσουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου.
«Οι Σαουδάραβες έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», δήλωσε ο Amrita Sen της Energy Aspects, νωρίτερα την εβδομάδα που λήγει. «Υπήρξε πλήρης επικοινωνιακή αποτυχία από την πλευρά του αραβικού βασιλείου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος και κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το 2019.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες, εκτός OPEC, προεξαρχουσών των Η.Π.Α., αναμένεται να κυμανθεί, κατά μέσον όρο, στα 59,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το 2018 και στα 61,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το επόμενο έτος, 2019.