Επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου, Shojaoddin Bazargani, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Total δεν έχει μέχρι στιγμής αποσυρθεί επισήμως από το έργο υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλαν εκ νέου στο Ιράν οι ΗΠΑ.
Το υπουργείο θα προχωρήσει στις σχετικές ενημερώσεις «εάν αυτό συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και μια κοινοπραξία της Total, της κινεζικής CNPC International και της Petropars υπέγραψαν τη σύμβαση για την ανάπτυξη της φάσης 11 του πεδίου South Pars το 2017, με την αρχική επένδυση της Total να ανέρχεται σε $ 1 δισ.
«Η CNPC International ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το μερίδιο της Total στην κοινοπραξία εάν η γαλλική εταιρεία αποχωρήσει», πρόσθεσε ο Bazargani, απαντώντας σε παλαιότερα δημοσιεύματα ότι η κινεζική εταιρεία είχε ήδη προχωρήσει στην εξαγορά αυτή.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, το μερίδιο της CNPC θα διαμορφωθεί σε 80,1%.
Υπενθυμίζεται ότι η Total ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου ότι «δε θα είναι σε θέση να συνεχίσει» το έργο στο Ιράν και θα αναγκαστεί να «αποχωρήσει από όλες τις σχετικές δραστηριότητες πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2018, εκτός οι αρχές των ΗΠΑ, με την υποστήριξη των γαλλικών και ευρωπαϊκών αρχών, χορηγήσουν στην Total ειδική εξαίρεση από τις κυρώσεις για τη συμμετοχή της στο έργο αυτό».
Ο γαλλικός κολοσσός υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη «ως συνέπεια» της ανακοίνωσης εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 8 Μαΐου, ότι η χώρα του αποσύρεται από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, γνωστή ως JCPOA, και ότι επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα το Μάιο ότι η έως τώρα δαπάνες του που σχετίζονται με τη σύμβαση για τη φάση 11 του South Pars ήταν μικρότερες από € 40 εκατ. ($ 47,2 εκατ.) και ότι ενδεχόμενη απόσυρση από το έργο δε θα επηρέαζε το στόχο αύξησης της παραγωγής κατά 5% ετησίως μεταξύ 2016 και 2022.