Τους Σαουδάραβες Τοποθετεί στην Εξίσωση των Σχεδίων του για την Tesla, o Εlon Musk

Τους Σαουδάραβες Τοποθετεί στην Εξίσωση των Σχεδίων του για την Tesla, o Εlon Musk
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 13 Αυγούστου 2018 - 19:11

Με νέα ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Elon Musk, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Tesla αποκάλυψε πως το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει, ήδη, ενδιαφέρον για να εξαγοράσει τη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Musk οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει κατ΄ιδίαν προκαταρκτικές συνομιλίες, ενώ το σαουδαραβικό ταμείο φέρεται να τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, την περασμένη εβδομάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla αιφνιδίασε τους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε, από το λογαριασμό του στο Twitter ότι αναζητούσε τρόπο να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο έναντι 420 δολαρίων ανά μετοχή, κάτι που αποτιμά την κεφαλαιοποίησή της στα 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Απέφυγε, όμως να παράσχει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αυτό το deal, υποστηρίζοντας, απλώς από το ότι ήταν "εξασφαλισμένο".

«Πηγαίνοντας πίσω, πριν από δύο χρόνια, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας με προσέγγισε πολλές φορές με σκοπό να εξαγοράσει την Tesla», έγραψε ο Musk στο προσωπικό του blog την Δευτέρα.

«Συναντήθηκαν, για πρώτη φορά μαζί μου, στις αρχές του 2017 για να μου εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, λόγω της μεγάλης ανάγκης τους να διαφοροποιηθούν από τις επενδύσεις τους σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών. Στη συνέχεια είχαν αρκετές επιπλέον συναντήσεις μαζί μου, το επόμενο έτος, όπου μου επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για μια συμφωνία προς την κατεύθυνση της εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Προφανώς, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει περισσότερα από επαρκή κεφάλαια για να προβεί σε μια συναλλαγή αυτού του βεληνεκούς», υποστηρίζει ο Elon Musk.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως,  από την ημέρα που ανάρτησε την πρότασή του, στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του σαουραραβικού ταμείου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη σύναψη μιας συμφωνίας.

«Αποχώρησα από τη συνάντησή μας, στις 31 Ιουλίου, μη έχοντας ουδεμία αμφιβολία ότι η συμφωνία με το ταμείο, θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και ότι ήταν απλώς θέμα  χρόνου για να περάσουμε στα διαδικαστικά της υπόθεσης», υποστηρίζει ο Μusk και καταλήγει με νόημα: «Να γιατί αναφέρθηκα στην «εξασφάλιση της χρηματοδότησης» στην ανακοίνωση της 7ης Αυγούστου».