H Κρίση στην Τουρκία Παρέσυρε ΧΑ και Αναδυόμενες Αγορές- Ρώσοι και Τούρκοι Θέλουν Συναλλαγές σε Εθνικό Νόμισμα!

H Κρίση στην Τουρκία Παρέσυρε ΧΑ και Αναδυόμενες Αγορές- Ρώσοι και Τούρκοι Θέλουν Συναλλαγές σε Εθνικό Νόμισμα!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 13 Αυγούστου 2018 - 19:47

Με ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα μετοχών, που έπληξε κυρίως τους τραπεζικούς τίτλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε, σήμερα, το πόσο ευάλωτο είναι στις έξωθεν αναταράξεις, πέφτοντας θύμα ενός ανελεητου "risk off " που παρέσυρε όλες σχεδόν τις αναδυόμενες αγορές, λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην Τουρκία. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε βουτιά 3,10% και διαμορφώθηκε στις 720,71 μονάδες, με το εύρος διακύμανσής του να κινείται μεταξύ των 720,71 μονάδων (-3,10%) και των 744,09 μον. (+0,05%). Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 30,7 εκατ. τεμάχια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 3,26%, στις 1.902,12 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap που διαμορφώθηκε στις 1.166,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκανε βουτιά ύψους 6,66% για να κλείσει στις 745,33 μονάδες.

Αν και το ΧΑ αντιστάθηκε επί δύο ημέρες, και πλέον, στις εξελίξεις από την Τουρκία, υπέκυψε στο μαζικό ξεπούλημα μετοχών υψηλού ρίσκου που διακρατούσαν οι επενδυτές στις  αναδυόμενες αγορές, για να υποχωρήσει, τελικά, σε νέα χαμηλά 20 μηνών. Ακόμη και η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή, δεν ήταν αρκετή για να ανακόψει το κύμα των πωλήσεων που εντάθηκε μετά το μεσημέρι.

Η κρίση που μαστίζει τις τουρκικές αγορές  εξαιτίας της διπλωματικής ρήξης της γείτονος χώρας με τις ΗΠΑ, προκαλεί ρίγη ανησυχιών και έχει πανικοβάλει τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας την ισοτιμία των βασικών νομισμάτων σε πολυετή χαμηλά και συγκλονίζοντας τις αγορές μετοχών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το μαζικό ξεπούλημα της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, παγκοσμίως, με το ευρώ και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ιδίως, της Ν. Αφρικής, και του Μεξικού να δέχονται έντονες τις επιπτώβσεις από την κρίση στην Τουρκία.

Στην Άγκυρα, τώρα, ο πανικός έχει στρέψει τους αρμόδιους για την οικονομία να αναζητούν ρηξικέλευθες εναλλακτικές λύσεις. 

Μία εξ αυτών προήλθε από την Μόσχα, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στη χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο με την Τουρκία, αντί για δολάρια ή ευρώ!

Το ζήτημα της χρήσης εθνικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο έχει συζητηθεί κατ΄επανάληψη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

"Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για μια τέτοια δυνατότητα και, επιπλέον, για τη σκοπιμότητα ενός παρόμοιου εγχειρήματος. Φυσικά, αυτό υπόκειται σε σχολαστική μελέτη, σχολαστικούς υπολογισμούς, αλλά αυτό επιδιώκουμε στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις και αυτό που συζητήθηκε επανειλημμένα σε διμερείς ρωσοτουρκικές συνομιλίες ".

Προς επίρρωση των λεγομένων του, το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδια της Άγκυρας να προτείνει στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, να απαγκιστρωθούν από το δολάριο και το ευρώ στις συναλλαγές τους και να υιοθετήσουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους.