Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IRNA, η κίνηση αυτή έγινε με βάση τους κανόνες της αγοράς πετρελαίου και σε συμφωνία με ανάλογες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν άλλοι εξαγωγείς πετρελαίου.
«Η μείωση των τιμών αποτελεί μέρος της φύσης των παγκόσμιων αγορών που υιοθετείται από όλους τους εξαγωγείς πετρελαίου», μεταδίδει το IRNA.
Η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το Μάιο και τις αμερικανικές πιέσεις προς τρίτες χώρες για να συνταχθούν με τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον ενάντια στο Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης άρχισε το Μάιο, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και έξι ακόμη κρατών, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας.
Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί το 2015 και θέτει αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέροντας ως αντάλλαγμα την απαλλαγή της Τεχεράνης από διεθνείς κυρώσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στις 2 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει στο μηδέν τα έσοδα του Ιράν από το πετρέλαιο. Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ παρεμπόδιζαν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, παρόμοια μοίρα θα ανέμενε και τις αντίστοιχες εξαγωγές των υπόλοιπων παραγωγών πετρελαίου της περιοχής.
Ο πρώτος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό τομέα της χώρας, τέθηκε σε ισχύ στις 7 Αυγούστου.
Ο δεύτερος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου, στοχεύει στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.
Το Ιράν εξάγει καθημερινά 2,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα, την Ινδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.