Για «μυστική» συνάντηση της Exxon Mobil με Κύπριους Ευρωβουλευτές, αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ενημέρωση για την επερχόμενη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου κάνει λόγο σημερινό άρθρο του EUObserver.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν κρατήθηκαν πρακτικά σε αυτή την ιδιωτική συνάντηση, κάτι που, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Peter Tefer, προκαλεί ανησυχία για τη διαφάνεια και τις διαδικασίες ανάληψης ευθύνης που σχετίζονται με τις επαφές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με μέλη των διάφορων λόμπι.

Το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώθηκε από όλα τα μέρη, αλλά μόνο αφού η EUobserver ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση με αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το μητρώο συνεδριάσεων της Επιτροπής αναφέρει απλώς ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε συνάντηση με την ExxonMobil με σκοπό την «ενημέρωση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης στα ανοικτά της Κύπρου».

Η Επιτροπή ανέφερε στον EUobserver ότι ο κ. Στυλιανίδης «προσκλήθηκε και παρευρέθη» το δείπνο με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Tristan Aspray.

«Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, πάνω σε ένα θέμα με σχετικές γεωπολιτικές παραμέτρους για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται σε επιστολή της Κομισιόν προς το συντάκτη Peter Tefer.

Τρία από τα έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν ότι παρέστησαν στο δείπνο.

Ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στο EUobserver ότι είχαν προσκληθεί όλοι οι Κύπριοι βουλευτές του ΕΚ για να ακούσουν περισσότερα για το πρόγραμμα γεωτρήσεων της ExxonMobil στην AOZ της Κύπρου.

«Ήταν μια φιλική, ανεπίσημη συζήτηση και δεν κρατήθηκε κανένα πρακτικό», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, μέλος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του, όπως έκανε και ο Δημήτρης Παπαδάκης. «Αυτή ήταν μια άτυπη συνάντηση, έτσι δεν λήφθηκαν πρακτικά», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, αρνήθηκε ότι συμμετείχε στο δείπνο, ενώ οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ελένη Θεοχάρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας.

Ένας εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε στον EUobserver ότι ο πρεσβευτής Νικόλας Αιμιλίου παρευρέθηκε στο δείπνο «στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των παραγόντων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».