Κάτι Περισσότερο από μια Απλή...Φιλονικία: Η Τουρκία Αυξάνει τους Δασμούς σε Αμερικανικά Προϊόντα και Προσφεύγει στον ΠΟΕ

Κάτι Περισσότερο από μια Απλή...Φιλονικία: Η Τουρκία Αυξάνει τους Δασμούς σε Αμερικανικά Προϊόντα και Προσφεύγει στον ΠΟΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 16 Αυγούστου 2018 - 15:46

Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 15 Αυγούστου, η Άγκυρα ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, όπως το ρύζι, τα προϊόντα καπνού, τα οχήματα, το οινόπνευμα, ο άνθρακας και τα καλλυντικά

Με το διάταγμα, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διπλασιάζονται οι τουρκικοί δασμοί στα επιβατικά αυτοκίνητα, στο 120%, στα αλκοολούχα ποτά στο 140% και στα φύλλα καπνού, στο 60%.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ότι οι δασμοί για ορισμένα προϊόντα αυξήθηκαν «στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας και σε αντίποινα για τις συνειδητές οικονομικές επιθέσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Τουρκία κατηγόρησε τις Η.Π.Α. ότι έχει εξαπολύσει έναν «οικονομικό πόλεμο», στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για να βλάψουν τη χώρα.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν Τουρκίας και διπλασίασε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για να απελευθερωθεί ο Άντριου Μπράνσον, ο Αμερικανός πάστορας ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές αρχές, ως ύποπτος για κατασκοπεία και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου.

Η απόφαση για επιβολή νέων δασμών ήρθε μια μέρα αφού ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μποϋκοτάρει τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα, ιδίως τα δημοφιλή iPhones και κάλεσε τους πολίτες να προτιμούν τα τουρκικά ή τα νοτιοκορεατικά προϊόντα, αν και δεν είναι σαφές το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό το μποϊκοτάζ.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Τουρκία, το 2017 με την αξία των εξαγωγών στη γειτονική χώρα να ανέρχονται στα 12 δισεκ. δολάρια. Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, το 2017, ανήλθαν σε 8,7 δισ. δολάρια, καθιστώντας την πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας.

Εν τω μεταξύ, για απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος» εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα ξεχάσει αυτούς που στράφηκαν εναντίον της.

«Αποτρέπουμε αυτήν την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος με την ηγεσία του προέδρου μας και την προνοητικότητα του τουρκικού έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει εκείνους που ήταν μαζί του και όσους ήταν εναντίον του», τόνισε ο Αλτούν σε μήνυμά του στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ δήλωσε ότι «λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μετρά κατά των οικονομικών κυρώσεων. Δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η βιομηχανία μας. Οι ισχυρές βιομηχανικές μας υποδομές και οι δυναμικοί μας επιχειρηματίες είναι το πιο σημαντικό στήριγμα ενάντια στις εσωτερικές και εξωτερικές επιθέσεις». 

Τέλος, σε μια σαφή απόδειξη της κλιμάκωσης της διμερούς διένεξης, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν αποκάλυψε ότι η Αγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Οι παράπλευρες απώλειες για την τουρκική οικονομία έχουν ακόμη ένα θύμα: Το αυξημένο κόστος και το πώς θα πληρώσει την αυξημένη εξάρτησή της από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Αν και η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί μόλις κατά 6% από τις αρχές του έτους, στις διεθνείς αγορές, για τους Τούρκους αγοραστές το κόστος του έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 60%, σύμφωνα με υπολογισμούς της WSJ. Σήμερα, Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο στη βενζίνη, σε μία κίνηση που ευελπιστεί πως θα καλύψει μέρος της τρύπας στον προϋπολογισμό της, αλλά αυξάνει αισθητά τα βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Η ενέργεια καλύπτει περισσότερο από τα 2/3 του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, που προσεγγίζει, πλέον, το 6% του ΑΕΠ. Συνιστά ένα οξύτατο πρόβλημα, που έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες αντιμετωπίζουν, επίσης, "θέματα", με τα νομίσματά τους , λόγω διάχυσης της τουρκικής κρίσης. 

Δεν είναι όμως απλά ένα οικονομικό πρόβλημα. Έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Και τούτο γιατί όσο περισσότερο θα πιέζεται η Τουρκία από τον «φουσκωμένο» λογαριασμό ενέργειας, τόσο περισσότερο θα στρέφεται προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως το Ιράν και η Ρωσία. Μία τέτοια στροφή θα τροφοδοτεί με τη σειρά της, την ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναζητά εναγωνίως διεθνείς συμμαχίες. Κέρδισε την υποστήριξη του Κατάρ, το οποίο θα προχωρήσει σε επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στη γειτονική χώρα, ενώ διεκδικεί, όπως προαναφέραμε, την επαναπροσέγγιση με τη Γερμανία, με την οποία οι σχέσεις είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.