Η Κίνα Κατέθεσε Προσφυγή στον ΠΟΕ Σχετικά με τους Αμερικανικούς Δασμούς στα Φωτοβολταϊκά

Η Κίνα Κατέθεσε Προσφυγή στον ΠΟΕ Σχετικά με τους Αμερικανικούς Δασμούς στα Φωτοβολταϊκά
energia.gr
Παρ, 17 Αυγούστου 2018 - 08:35

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά τόσο με την εφαρμογή -εκ μέρους των ΗΠΑ- δασμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα, όσο και με επιδοτήσεις για την ανανεώσιμη ενέργεια

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου, ένας εκπρόσωπός του σημειώνει ότι η υιοθέτηση εκ μέρους των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, μέτρων προστατευτισμού στον τομέα των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών προϊόντων, με τη θέσπιση δασμών έως και 30%, αποτέλεσε «καταχρηστική πράξη» και «ενδεχόμενη παραβίαση της Συμφωνίας του ΠΟΕ για τα Μέτρα Προστασίας» του εμπορίου.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ «όχι μόνο θίγει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της κινεζικής πλευράς, αλλά υπονομεύει επίσης τη σοβαρότητα και την ισχύ των κανόνων του ΠΟΕ», ανέφερε η δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου σημείωσε ότι, ενώ εφάρμοζαν μέτρα προστατευτισμού έναντι των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών προϊόντων, οι ΗΠΑ παρείχαν πρόσθετες επιδοτήσεις για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στη χώρα, επιδοτήσεις που «εικάζεται ότι αποτελούν επιδοτήσεις υποκατάστασης των εισαγωγών, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αρχής της ‘εθνικής μεταχείρισης’».

Η ‘εθνική μεταχείριση’ αποτελεί αρχή του ΠΟΕ σύμφωνα με την οποία οι εισαγωγές -από τη στιγμή του εκτελωνισμού- απαγορεύεται να αντιμετωπίζονται με λιγότερο ευνοϊκό τρόπο από ό,τι τα ίδια ή παρόμοια εγχώρια προϊόντα.

«Η αμερικανική πολιτική επιδοτήσεων έχει δώσει αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας και έχει βλάψει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών ανανεώσιμης ενέργειας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτές οι «παραβιάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ έχουν διαστρεβλώσει σοβαρά τη διεθνή αγορά για προϊόντα όπως τα φωτοβολταϊκά και έβλαψαν σοβαρά τα εμπορικά συμφέροντα της Κίνας».

Η κινεζική πλευρά κατέφυγε στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών ορμώμενη από την ανάγκη προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της και διατήρησης των πολυμερών εμπορικών κανόνων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος και κάλεσε τις ΗΠΑ «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, να τηρούν τους κανόνες του ΠΟΕ και να εγκαταλείψουν τις λάθος πρακτικές, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο εμπόριο των συγκεκριμένων προϊόντων».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ στις 22 Ιανουαρίου επέβαλε δασμούς 30% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα φωτοβολταϊκής τεχνολογίας (ηλιακές κυψέλες και συλλέκτες), επικαλούμενη «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» από τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, προσέφεραν «τεχνητά χαμηλές τιμές σε ηλιακές κυψέλες και συλλέκτες, προκειμένου να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, χάρη στα κρατικά κίνητρα και τις επιδοτήσεις εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης».

Αυτές οι πρακτικές αποτελούν «σημαντική παράγοντα ουσιαστικών απωλειών για τον εγχώριο κλάδο παραγωγής», σύμφωνα με την δικομματική Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, οι συστάσεις της οποίας εγκρίθηκαν από τον Τραμπ προκειμένου να ληφθούν μέτρα ανακούφισης υπέρ των Αμερικανών κατασκευαστών και να επιβληθούν δασμοί στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά προϊόντα.