Συγκεκριμένα, ο κ. El Molla δήλωσε ότι η Αίγυπτος θα περιορίσει σταδιακά από τον Οκτώβριο τις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες οφείλονταν στη χαμηλή εγχώρια παραγωγή και στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση.
Η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει ότι η παραγωγή από τα έργα φυσικού αερίου στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αιγύπτου θα επιτρέψει στη χώρα να ξαναρχίσει τις εξαγωγές.
Μεταξύ των παραγωγικών πεδίων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, το γιγαντιαίο πεδίο Zohr είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, με εκτιμώμενα ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου έως 622,9 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.
«Βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου αυτάρκειας της Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου και θα αρχίσουμε να εξάγουμε το πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2019», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μειώθηκε πρόσφατα, πέφτοντας από το μέγιστο των 164,2 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα που ήταν το 2009 σε 110,4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως το 2016, σύμφωνα με την τελευταία ενεργειακή στατιστική ανασκόπηση της BP.
Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, η αυξημένη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας και οι ενεργειακές επιδοτήσεις οδήγησαν τη χώρα να καταστεί καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου το 2015.
Το πεδίο Zohr παράγει σήμερα 31,14 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως.
Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στα 56,6 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να φθάσει τα 76,4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2019.
Η ιταλική Eni κατέχει το υψηλότερο μερίδιο (50%) στο πεδίο Zohr, με τη ρωσική Rosneft, τη BP και τη Mubadala Petroleum των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να κατέχουν μερίδια 30, 10 και 10%, αντίστοιχα.