Αυτό τονίζει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου το μήνα Αύγουστο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι, ως επί το πλείστον, η αύξηση των κερδών απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, παρ' ότι οι τιμές πετρελαίου είναι αυξημένες κατά 50% και πλέον σε ετήσιο επίπεδο, οι μεγάλες εταιρείες, με εξαίρεση τις ExxonMobil και ConocoPhillips, διατήρησαν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επενδυτικά τους σχέδια αμετάβλητα. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ενισχύουν ένα βασικό μήνυμα από την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση World Energy Investment 2018 (WEI 2018) του IEA. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες στο upstream αυξήθηκαν κατά 5% φέτος, φτάνοντας τα 472 δισ. δολάρια, συνεχίζοντας τη μέτρια ανάκαμψη που άρχισε πέρυσι. Το επίπεδο αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 780 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν το 2014, γεγονός που αντανακλά τη χαμηλότερη δραστηριότητα, αλλά και τον συνεχή έλεγχο του κόστους καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.
Δεν εκπλήσσει, εξάλλου, το γεγονός ότι η αμερικανική βιομηχανία σχιστολίθου κατέχει την πρώτη θέση, δεδομένου ότι η παραγωγή της βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως τονίζει ο ΙΕΑ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι μεγάλες ανεξάρτητες εταιρείες σημείωσαν αύξηση έως και 50% στην παραγωγή τους. Οι "γίγαντες" του κλάδου, εξάλλου, αυξάνουν την έκθεσή τους στον αμερικανικό σχιστολιθικό αργό. Η BP απέκτησε πρόσφατα τα αμερικανικά πεδία σχιστολιθικά πεδία της BHP, ενώ η ExxonMobil και η Chevron βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις όσον αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε γεωτρήσεις στη Λεκάνη Permian. Ο ΙΕΑ σημειώνει, μάλιστα, ότι η άνοδος των δαπανών για το αμερικανικό σχιστολιθικό αργό, που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 20% φέτος, αντισταθμίζει την υποτονική παγκόσμια δραστηριότητα σε συμβατικά πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου και συγκεκριμένα σε αναξιοποίητα και υπεράκτια έργα. Η στροφή της βιομηχανίας προς έργα μικρού κύκλου αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου και του κόστους.
Παρά την πτώση των δαπανών σε υπεράκτια πρότζεκτ, υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Το 2017, ο όγκος των βεβαιωμένων συμβατικών πόρων αυξήθηκε σε 18 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (αύξηση 20%), καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν το περιβάλλον χαμηλού κόστους για να διασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ενώ η αυξανόμενη δραστηριότητα αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη των δαπανών από το επόμενο έτος, οι επενδύσεις στις υπεράκτιες περιοχές θα παραμείνουν υποτονικές, όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, καθώς τα νέα έργα δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν αυτά που τώρα φτάνουν στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Τα εγκεκριμένα έργα συνεχίζουν να είναι σχετικά μικρά και επικεντρώνονται σε εγκαταλελειμμένα πεδία με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής. Όπως αναφέρθηκε στο κεφάλαιο του WEI 2018 σχετικά με την ανάλυση της αγοράς πετρελαίου και τις προβλέψεις έως το 2023, η κατάσταση αυτή επιβράδυνε επιτυχώς τα ποσοστά πτώσης της παραγωγικότητας των πεδίων παγκοσμίως, σε αντίθεση με τους φόβους ότι αυτή θα κατέρρεε τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των μειωμένων επενδύσεων.
Μετά από μια απότομη πτώση της τάξης του 30% μετά το 2014, το WEI 2018 προβλέπει μικρή αύξηση του κόστους παραγωγής φέτος, καθώς η αυξημένη δραστηριότητα πιέζει την προσφορά πρώτων υλών, εργασίας και υπηρεσιών. Ο τομέας των υπεράκτιων υπηρεσιών, που είχε υποχρεωθεί να κάνει τιμολογιακές υποχωρήσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης, βλέπει να επιστρέψει κάποια αισιοδοξία στη βιομηχανία. Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου τόσο για την Schlumberger όσο και για την Haliburton έδειξαν αύξηση των διεθνών εσόδων, ιδιαίτερα από τις δραστηριότητες αβαθών υδάτων, και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης κόστους επένδυσης για την παραγωγή σχστολιθικού πετρελαίου (Upstream Shale Investment Cost Index) του IEA αυξήθηκε κατά 9% το 2017 και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις φέτος. Στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου για το 2018, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ορισμένα αναθεωρημένα πλάνα δαπανών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που κυμάνθηκε από 10% έως 15%, ενώ ως επί το πλείστον, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή μεταβλήθηκαν ελάχιστα. Ωστόσο, ο Οργανισμός στην τρέχουσα έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στις δαπάνες παραμένουν περιορισμένες εξαιτίας της αυστηρής κεφαλαιακής πειθαρχίας και λόγω φυσικών παραγόντων, καθώς η αύξηση της παραγωγής έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα στους αγωγούς και σε άλλες υποδομές. Συνολικά, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο τομέας του upstream βρίσκεται σε ακμαία κατάσταση χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, τη συνεχή μείωση του κόστους και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Επιπλέον, η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού αργού και αερίου πιθανότατα θα είναι κερδοφόρα φέτος. Επίσης, το γεγονός ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος στον έλεγχο του κόστους και στη βελτίωση της απόδοσης είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, καθώς, παρά τη μείωση κατά 49% μεταξύ 2014 και 2018, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 11%.