Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική Total αποχώρησε επισήμως από το Ιράν, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία αντικατάστασης της Total με άλλη εταιρία», δήλωσε ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ, προσθέτοντας ότι η Total δεν εργάζεται πλέον για την ανάπτυξη της φάσης 11 του έργου στο κοίτασμα αερίου South Pars.

Η ιστοσελίδα SHANA του υπουργείου Πετρελαίου ανέφερε ότι ο Ζανγκανέχ δήλωσε πως η Total είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για αποχώρηση πριν από δύο και πλέον μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την ανάπτυξη της φάσης 11 του πεδίου South Pars υπεγράφη το 2017 από την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) και μια κοινοπραξία της Total, της κινεζικής CNPC International και της Petropars.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου, Shojaoddin Bazargani, η κινεζική CNPC International έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εξαγοράσει το μερίδιο της Total στην κοινοπραξία εάν η γαλλική εταιρεία αποχωρήσει.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, το μερίδιο της CNPC στο έργο της ανάπτυξης της φάσης 11 του κοιτάσματος South Pars θα διαμορφωθεί σε 80,1%.