Οι πρόσφατες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, οι προερχόμενες από τη βύθιση της τουρκικής λίρας και την κλιμάκωση της εμπορικής διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επηρεάσει τις τιμές των βασικών προϊόντων. Ωστόσο, ενώ το αρνητικό κλίμα έχει επηρεάσει σαφώς τις αγορές, μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστούν εξίσου όλα τα εμπορεύματα από τη μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομική κατάσταση

Η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βασικών προϊόντων στον κόσμο, είναι πιθανόν ο παράγοντας που θα διαμορφώσει το σκηνικό στις αγορές, όπως υποστηρίζει ανάλυση του Reuters. O άνθρακας είναι ένα εμπόρευμα που ξεχωρίζει από την «ομάδα» των βασικών εμπορευμάτων, καθώς η κινεζική ζήτηση είναι ισχυρή και πιθανόν να παραμείνει έτσι, καθώς το Πεκίνο θέλει να περιορίσει την εγχώρια παραγωγή ως μέρος των προσπαθειών του για μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας τους πρώτους επτά μήνες του 2018 αυξήθηκαν κατά 15% στους 175,2 εκατ. τόνους από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας υποχώρησε 2% τον Ιούλιο σε σχέση τον προηγούμενο μήνα στους 281,5 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Ο άνθρακας θα αποδειχθεί μεγάλο στοίχημα από την πλευρά της προσφοράς, με τους μεγάλους εξαγωγείς Αυστραλία, Ινδονησία και Νότια Αφρική να μην είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, καθώς η παραγωγικότητα των ορυχείων τους είναι ήδη στο μάξιμουμ, ενώ οι νέες επενδύσεις απουσιάζουν. Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύσουν πολύ περισσότερο άνθρακα την παγκόσμια αγορά, όμως οι εξαγωγές της στην Κίνα είναι πλέον μη ανταγωνιστικές, αφού το Πεκίνο εφάρμοσε δασμούς ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά.

Αν και η τιμή του άνθρακα έφθασε τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 χρόνων, περίπου στα 120 δολάρια ο τόνος, η Κίνα εισάγει επίσης το λιγότερο ρυπογόνο φυσικό αέριο, τόσο σε υγροποιημένη κατάσταση μεταφερόμενο με πλοία όσο και μέσω αγωγού από γειτονικές χώρες.

Eισαγωγές LNG

Οι εισαγωγές από αγωγούς και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 34,3% τους πρώτους επτά μήνες του έτους στους 49,43 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2017, η Κίνα εξακολουθεί να αυξάνει τη ζήτησή της για φυσικό αέριο με ρυθμό, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες υπερπροσφοράς στην αγορά LNG.

(naftemporiki.gr)