Μείωση Εισαγωγών Φυσικού Αερίου, Αύξηση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Τουρκία

Μείωση Εισαγωγών Φυσικού Αερίου, Αύξηση Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Τουρκία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 20 Αυγούστου 2018 - 17:23

Σημαντική μείωση 19,04% σημείωσαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τουρκικών αρχών. Οι εισαγωγές μειώθηκαν σε 2,92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 3,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιούνιο του 2017, ανέφερε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας (EMRA) στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου

Η χώρα εισήγαγε 2.41 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω αγωγών, ενώ άλλα 0.51 δις, κυβικά μέτρα εξασφαλίστηκα υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως φανερώνουν τα στοιχεία της EMRA. Τον Ιούνιο, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία, μειώθηκε κατά 10,57% σε ετήσια βάση, σε 2,68 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιούνιο του 2017.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 51,37 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιούνιο του 2018, από 2,14 δις. κυβικά μέτρα την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε σε 35 εκατ. κυβικά μέτρα την ίδια χρονική περίοδο, από 27 εκατ. κυβικά μέτρα τον Ιούνιο του 2017.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 3,3% τον περασμένο, έναντι του ιδίου μήνα το 2017, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των εγχώριων ρυθμιστικών αρχών.

Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε περίπου 23,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), από 22,5 εκατομμύρια kWh τον Ιούνιο του 2017, ανακοίνωσε η EMRA στην έκθεσή της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον φετινό Ιούνιο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία προήλθε κατά 27% από φυσικό αέριο, κατά 21,7% από λιθάνθρακα, κατά 16,1% από λιγνίτη και κατά 15,9% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Η κινητική ενέργεια από ποτάμια, αιολικά, γεωθερμικά, βιομάζα, μαζούτ, ηλιακή ενέργεια, ντίζελ και LNG, παρείχε το υπόλοιπο μερίδιο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της κατανάλωσης είχε ο βιομηχανικός τομέας (41%), και ακολούθησε το εμπόριο (30,1%). Η οικιακή κατανάλωση κατετάγη στην τρίτη θέση με 23%, ενώ η υπόλοιπη κατανάλωση κατανεμήθηκε στο φωτισμός και τη γεωργική άρδευση.

Η εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση. Οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου απετέλεσαν το 31,8%, ενώ το 24,7% προήλθε από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και το 11,3% από λιγνιτοφόρους σταθμούς παραγωγής.

Ο λιθάνθρακας, η υδροηλεκτρική, η αιολική και η γεωθερμία, το πετρέλαιο, η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια συνέβαλαν, επίσης, στην εγκατεστημένη εγκατεστημένη ισχύ της Τουρκίας.