Αρνητική είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. "Το ζήτημα γερμανικής βοήθειας για την Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό από πλευράς Βερολίνου

"Μπορεί να φτάσουμε στην κατάσταση στην οποία η Γερμανία να πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία - ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν", είχε δηλώσει η κυρία Νάλες, τονίζοντας ότι "η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο", καθώς "είναι προς το συμφέρον όλων μας η χώρα να παραμείνει οικονομικά σταθερή".

Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του επανέλαβε ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται για μια οικονομικά σταθερή Τουρκία, αλλά απέρριψε τις υποθέσεις που θέλουν την γερμανική κυβέρνηση να ωθεί την 'Αγκυρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "Είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει αν θέλει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ", δήλωσε και διευκρίνισε ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας δεν περιλαμβάνεται ούτε στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν τον επόμενο μήνα η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Γερμανία.

"Αφελή και εκτός πραγματικότητας", χαρακτήρισε την πρόταση της κυρίας Νάλες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, επισημαίνοντας ότι "το να πετάξουμε από το παράθυρο χρήματα, θα ήταν πολύ κυνικό για τους Γερμανούς οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές". Πρόσθεσε δε, ότι ούτε από οικονομική άποψη έχει νόημα να δοθεί βοήθεια στην Τουρκία, καθώς η κρίση της δεν συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία. "Με την οικονομική βοήθεια δεν θα σταθεροποιηθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα, αλλά μόνο το σύστημα του Ερντογάν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπσντορφ.