Αποζημίωση 2 Δισ. Δολαρίων στην ConocoPhillips από τον Κρατικό Όμιλο Πετρελαίου της Βενεζουέλας

Αποζημίωση 2 Δισ. Δολαρίων στην ConocoPhillips από τον Κρατικό Όμιλο Πετρελαίου της Βενεζουέλας
energia.gr
Τρι, 21 Αυγούστου 2018 - 18:39

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ConocoPhillips ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία διακανονισμού, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας

Το ποσό επιδικάστηκε στην ConocoPhillips από διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο συστάθηκε στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η PDVSA θα καταβάλει τις αρχικές πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων εντός των επομένων 90 ημερών.

Το υπόλοιπο του διακανονισμού θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και για χρονική περίοδο τεσσεράμιση ετών.

"Το ποσό που επιδικάστηκε στον αμερικανικό όμιλο συνδέεται με την παράνομη απαλλοτρίωση των επενδύσεων της ConocoPhillips στα έργα ανάπτυξης βαρέος πετρελαίου, Hamaca και Petrozuata, στην Βενεζουέλα, το 2007 καθώς και με άλλα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από την απαλλοτρίωση", ανέφερε η εταιρεία.

Το ICC αποφάνθηκε υπέρ της ConocoPhillips τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η εταιρεία απέτυχε να εισπράξει τις πληρωμές από την PDVSA, με αποτέλεσμα, τον επόμενο μήνα, η ConocoPhillips να προβεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της PDVSA στην περιοχή της Καραϊβικής.

Το 2007, ο μεταστάς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, απαλλοτρίωσε δύο από τις κοινοπραξίες που είχε συστήσει η  ConocoPhillips στη χώρα της Λατινικής Αμερικής