Η Ζημιά από τις Επερχόμενες Αμερικανικές Κυρώσεις στο Ιράν Είναι Ήδη Ορατές στις Εξαγωγές Αργού

Η Ζημιά από τις Επερχόμενες Αμερικανικές Κυρώσεις στο Ιράν Είναι Ήδη Ορατές στις Εξαγωγές Αργού
energia.gr
Τρι, 21 Αυγούστου 2018 - 18:59

Κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια έχουν μειωθεί τον μήνα που διανύουμε οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, σε σύγκριση με τις επιδοσεις της ισλαμικής χώρας την προηγούμενη άνοιξη, γράφει η γαλλική Les Echos. Το Ιράν κρίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει το κόστος προκειμένου να διασώσει τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά. Η εξαγγελία των αμερικανικών κυρώσεων βαραίνει ήδη στις πωλήσεις του ιρανικού αργού 

Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς ήταν οι πρώτοι που αποσύρθηκαν από την αγορά της τεχεράνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Αυγούστου μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούσαν να εισάγουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η μεγαλύτερη πτώση εξαγωγών έχει ήδη συμβεί, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Παρόλα αυτά, η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει από το Ιράν, όπως και η Ινδία, αν και σε μικρότερο βαθμό. Αυτό βέβαια είναι ήδη αρκετό για να δεχτεί την πίεση η ιρανική οικονομία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, είναι λιγοστοί οι μοχλοί πίεσης που μπορεί να μετέλθει το Ιράν. Το "ξέπλυμα" του πετρελαίου μέσω επανεξαγωγών δεν θεωρείται πιθανό. Θα μπορούσε να πιέσει διπλωματικά μέσω των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία. Επίσης, μπορεί, η Τεχεράνη, να εστιάσει στις τρεις χώρες-κλειδιά για τις εξαγωγές της, δηλαδή, Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, παραχωρώντας, τελικά, τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Ήδη η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν ανακοίνωσε χαμηλότερες τιμές για τους Ασιάτες πελάτες της, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου. Η πίεση το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί και από την υπόλοιπη παγκόσμια προσφορά. Αν οι πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν συνδυαστούν με προβλήματα στην παραγωγή σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τότε η συγκράτηση της παγκόσμιας προσφοράς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καταλήγει η Les Echos.