Σε Ισχύ οι Πρόσθετοι Αμερικανικοί Δασμοί 25% σε Εισαγόμενα Προϊόντα από την Κίνα - Με Αντίμετρα Απειλεί το Πεκίνο

Σε Ισχύ οι Πρόσθετοι Αμερικανικοί Δασμοί 25% σε Εισαγόμενα Προϊόντα από την Κίνα - Με Αντίμετρα Απειλεί το Πεκίνο
energia.gr
Πεμ, 23 Αυγούστου 2018 - 08:42

Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας $ 16 δισ. που εισάγονται στις ΗΠΑ, με το Πεκίνο να διαμηνύει ότι θα επιβάλλει «αντίποινα».

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που τίθενται σε ισχύ από τις ΗΠΑ αυξάνουν σε συνολικά $ 50 δισ. την αξία των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων στα οποία επιβάλλονται πλέον επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%. Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ για να τιμωρήσουν το Πεκίνο για τις «δόλιες», όπως τις χαρακτηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση, εμπορικές πρακτικές του.

Η κλιμάκωση αυτή, που αναμένεται να ακολουθηθεί από ένα νέο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας $ 200 δισ. δολαρίων μέσα στο Σεπτέμβριο, καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Από την πλευρά της, η Κίνα, λίγη ώρα αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί, ανακοίνωσε σήμερα ότι «είναι αναγκασμένη» να επιβάλλει τα «αναγκαία αντίποινα». Το Πεκίνο «εναντιώνεται σθεναρά» στους νέους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον, σημειώνεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Αν και στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται ποια προϊόντα αμερικανικής προέλευσης θα στοχοθετήσουν οι δασμοί που θα επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση ως αντίμετρα, το Πεκίνο είχε διαμηνύσει ότι θα στοχοθετούσε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα ίσης αξίας.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η Κίνα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον του αμερικανικού μέτρου.