EIA: Τα Υπεράκτια Εργα Ενδέχεται να Ενισχύσουν την Παραγωγή Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου

EIA: Τα Υπεράκτια Εργα Ενδέχεται να Ενισχύσουν την Παραγωγή Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου
energia.gr
Πεμ, 23 Αυγούστου 2018 - 14:16

Η παραγωγή μιας σειράς υπεράκτιων έργων φυσικού αερίου ανοικτά των βόρειων ακτών της Αιγύπτου θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της φθίνουσας παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) για την Αίγυπτο.

Τα έργα που αναπτύσσονται στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει «σημαντικά» τις προοπτικές της περιοχής στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, αναφέρει η ΕΙΑ.

«Η παραγωγή από τα έργα αυτά θα μπορούσε να αποσβέσει την αυξανόμενη ανάγκη εισαγωγών φυσικού αερίου προκειμένου να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση», προστίθεται.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο καταγράφει πτωτική πορεία, μειούμενη από το μέγιστο του 2009 που ανερχόταν σε 5,8 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως σε μόλις 3,9 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση Statistical Review of World Energy της BP.

«Η ανάπτυξη των πεδίων του Δέλτα του Δυτικού Νείλου, Nooros, Atoll και Zohr επιταχύνθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ξεκίνησαν την παραγωγή τους, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο», τονίζει η EIA.

Ωστόσο, η υπηρεσία των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι η χώρα πιθανότατα θα εξακολουθήσει να έχει ανάγκη από την εισαγωγή ορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

«Αν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι οι νέες ανακαλύψεις που θα ξεκινήσουν σύντομα να παράγουν φυσικό αέριο θα επιτρέψουν στη χώρα να ξαναρχίσει τις εξαγωγές, πιθανότατα θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ανάγκη εισαγωγών αερίου -αν και σε μικρότερες ποσότητες- για να ικανοποιηθεί η εγχώρια ζήτηση», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, τα ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου του Zohr εκτιμώνται σε 22 τρισ. κυβικά πόδια, καθιστώντας το Zohr το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, βάσει εταιρικών εκθέσεων που συγκέντρωσε η IHS Markit.

Το Zohr παράγει σήμερα 1,1 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως, παραγωγή που αναμένεται να αυξηθεί στα 2,7 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2019, αναφέρει η ΕΙΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, η ενεργειακή ζήτηση αυξήθηκε λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή και των επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα η χώρα να καταστεί καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου το 2015.

«Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ζήτηση και την πτώση της παραγωγής, η Αίγυπτος αναγκάστηκε να κλείσει τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (σ.σ. το Δεκέμβριο του 2012), προκειμένου να διοχετευθεί η παραγωγή της στην εγχώρια αγορά», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι, παρόλο που οι εξαγωγές LNG άρχισαν ξανά το 2016, οι καθαρές εισαγωγές αερίου από την Αίγυπτο εξακολούθησαν να αυξάνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Eni κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (50%) στο πεδίο Zohr, στο οποίο, επίσης, συμμετέχουν η ρωσική Rosneft, η BP και η Mubadala Petroleum των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ποσοστά 30, 10 και 10, αντίστοιχα.

Αναφορικά με το πεδίο φυσικού αερίου του Δέλτα του Δυτικού Νείλου, η BP κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (82,75%), ενώ η DEA Deutsche Erdoel AG κατέχει το υπόλοιπο 17,25%.