«Ματαιώνεται η Δημόσια Εγγραφή της Saudi Aramco» Μεταδίδει το Reuters - Διαψεύδει το Ριάντ

«Ματαιώνεται η Δημόσια Εγγραφή της Saudi Aramco» Μεταδίδει το Reuters - Διαψεύδει το Ριάντ
energia.gr
Πεμ, 23 Αυγούστου 2018 - 15:12

Η Σαουδική Αραβία ματαίωσε το σχεδιασμό της για την εισαγωγή του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στις εγχώριες και διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δήλωσαν χθες τέσσερα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στο Reuters

Η συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που εργάζονταν για την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή -η οποία είχε εκτιμηθεί ως αυτή με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην ιστορία- έχει ήδη διακοπεί, καθώς η Σαουδική Αραβία στρέφει την προσοχή της σε μια πρόταση για την απόκτηση «στρατηγικού μεριδίου» στην σαουδαραβική εταιρεία παραγωγής πετροχημικών Saudi Basic Industries Corp, ανέφεραν δύο από τα στελέχη που επικαλείται το Reuters. «Η απόφαση να ματαιωθεί η IPO λήφθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά κανείς δε μπορεί να το αποκαλύψει, έτσι οι δηλώσεις παρουσιάζονται ως εξής: αρχικά γίνεται λόγος για αναβολή και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η ματαίωση της IPO», δήλωσε στο πρακτορείο Σαουδαραβική πηγή που γνωρίζει το σχεδιασμό για τη δημόσια εγγραφή της πετρελαϊκής.

«Το μήνυμα που μας δόθηκε είναι ότι η IPO έχει ματαιωθεί για το άμεσο μέλλον», δήλωσε στο Reuters δεύτερη πηγή, ένας ανώτερος οικονομικός σύμβουλος.

Ωστόσο, νωρίς σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε επίσημα ότι ματαιώθηκε το σχέδιο για τη δημόσια εγγραφή της Aramco.

«Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco, η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τις κατάλληλες συνθήκες και στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Khalid al-Falih.

Ο Falih δήλωσε ότι το Ριάντ είχε λάβει μέτρα για την προετοιμασία της IPO και ότι η χρονική στιγμή που αυτή θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς.

Η προτεινόμενη εγγραφή του εθνικού κολοσσού αποτέλεσε την κορωνίδα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου του πρίγκιπα - διαδόχου Mohammed bin Salman, με στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας του βασιλείου και τη μείωση της εξάρτησής του από τα έσοδα του πετρελαϊκού τομέα.

Ο πρίγκιπας ανακοίνωσε το σχέδιο πώλησης ποσοστού περίπου 5% της Aramco το 2016 μέσω εγγραφής στις εγχώριες και διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, προβλέποντας ότι η πώληση θα εκτοξεύσει τη συνολική αξία της εταιρείας σε $ 2 τρισ. ή και υψηλότερα. Αρκετοί ειδικοί της βιομηχανίας αμφισβήτησαν κατά πόσον μια τόσο αισιόδοξη εκτίμηση ήταν ρεαλιστική, γεγονός που εμπόδισε τους συμβούλους κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της IPO.

Τρίτη πηγή της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι η δημόσια εγγραφή είχε ‘παγώσει’ προς το παρόν, αλλά ότι θα μπορούσε να ανακινηθεί στο μέλλον, εάν κριθεί σκόπιμο.

«Έχει αναβληθεί μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η πηγή.

Τα διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ, ανταγωνίζονταν προκειμένου να φιλοξενήσουν το πακέτο των μετοχών που θα προσφερόταν στις αγορές του εξωτερικού.

Ένας ‘στρατός’ τραπεζιτών και δικηγόρων ‘πάλεψε’ για να κερδίσει συμβουλευτικούς ρόλους κατά την προετοιμασία της IPO, η οποία θεωρούταν ως η αρχή για πλήθος άλλων συμφωνιών που αναμενόταν ότι θα προκύψουν στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που προωθούσε το Ριάντ.

Οι διεθνείς τράπεζες JPMorgan, Morgan Stanley και HSBC εργάζονταν ως διεθνείς συντονιστές, οι επενδυτικές τράπεζες Moelis & Co και Evercore επιλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι και η δικηγορική εταιρεία White & Case εκτελούσε χρέη νομικού συμβούλου.

Η Aramco διέθετε έναν προϋπολογισμό που χρησιμοποιούταν για την αμοιβή των συμβούλων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το budget αυτό δεν έχει ανανεωθεί, δήλωσε μία από τις πηγές.

«Οι σύμβουλοι έχουν τεθεί σε αναμονή», ανέφερε τέταρτη πηγή, ανώτερος αξιωματούχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Πηγές είχαν προηγουμένως αναφέρει στο Reuters ότι, εκτός από τις αμφιβολίες σχετικά με τη ρεαλιστικότητα της εκτίμησης της αξίας της Aramco, οι διαφωνίες μεταξύ των Σαουδαράβων αξιωματούχων και των συμβούλων τους σχετικά με το διεθνές χρηματιστήριο που θα επιλεγόταν για τη δημόσια εγγραφή είχαν επιβραδύνει την προετοιμασία της IPO.