ΗΠΑ: Η Ουκρανία Πρέπει να Εξετάσει Εναλλακτικές Πηγές Αερίου Εκτός της Μόσχας

ΗΠΑ: Η Ουκρανία Πρέπει να Εξετάσει Εναλλακτικές Πηγές Αερίου Εκτός της Μόσχας
energia.gr
Παρ, 24 Αυγούστου 2018 - 16:36

Την ανάγκη η ουκρανική κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικές πηγές για την προμήθεια φυσικού αερίου, πέραν της Ρωσίας, επεσήμανε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο.

Το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πρόταση αυτή εξετάστηκε κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σε ότι αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Μπόλτον σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να διευθετήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά της σύνορα και το 2014 προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση εκεί.

Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η ουκρανική κρίση και ότι θα ήταν επικίνδυνο να αφεθεί η κατάσταση ως έχει στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές στη σύγκρουσή τους με το Κίεβο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Μόσχα αλλάξει συμπεριφορά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, ο Μπόλτον ανέφερε, τέλος, ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως η Μόσχα δε θα πρέπει να αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το ερχόμενο έτος.