Την ακύρωση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Βόρειο Κορέα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ακυρώνει το ταξίδι καθώς δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες των δύο χωρών

"Έχω ζητήσει από τον Μάικ Πομπέο να μην ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα γιατί αισθάνομαι πως δεν έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου" έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του. 

I have asked Secretary of State Mike Pompeo not to go to North Korea, at this time, because I feel we are not making sufficient progress with respect to the denuclearization of the Korean Peninsula...

 

"Λόγω της πολύ πιο σκληρής στάσης μας στο εμπόριο απέναντι στην Κίνα, νομίζω ότι δεν βοηθούν πια όπως προηγουμένως (σ.σ. οι Κινέζοι) στη διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης", πρόσθεσε. 

...Additionally, because of our much tougher Trading stance with China, I do not believe they are helping with the process of denuclearization as they once were (despite the UN Sanctions which are in place)...

 

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημοσίως την απογοήτευσή του για την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ έστειλε πάντως "τις θερμότερες ευχές και τον σεβασμό του" στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, συμπληρώνοντας: "Ανυπομονώ να τον δω σύντομα". Όπως έγραψε, και ο Πομπέο ανυπομονεί να πάει ξανά στη Βόρεια Κορέα στο εγγύς μέλλον, κάτι που πιθανότατα θα γίνει αφού "επιλυθεί" το θέμα της εμπορικής σχέσης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο Πομπέο είχε ανακοινώσει χθες ότι επρόκειτο να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα, μαζί με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Μπίγκαν σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της. Αυτή θα ήταν η τέταρτη επίσκεψη του υπουργού στη Βόρεια Κορέα και η δεύτερη μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη.