Η ΕΕ Καταργεί Από τον Σεπτέμβριο τους Περιορισμούς στις Εισαγωγές Κινεζικών Φωτοβολταϊκών Πάνελ

Η ΕΕ Καταργεί Από τον Σεπτέμβριο τους Περιορισμούς στις Εισαγωγές Κινεζικών Φωτοβολταϊκών Πάνελ
energia.gr
Δευ, 27 Αυγούστου 2018 - 07:58

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να καταργήσει τους περιορισμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και κυψελών από την Κίνα τον Σεπτέμβριο, απορρίπτοντας, έτσι, αίτημα Ευρωπαίων παραγωγών φωτοβολταϊκών που θεωρούν ότι, σε περίπτωση άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ΕΕ θα κατακλυσθεί από προϊόντα που προέρχονται από ντάμπινγκ

Η Κομισιόν, η οποία έχει την ευθύνη συντονισμού για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, πρότεινε την απόρριψη της παραπάνω αίτησης για «επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος», απόφαση που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των 28 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές του Reuters στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες έχουν γνώση των εν λόγω συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε για πρώτη φορά μέτρα αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλιακά πάνελ, wafer και κυψελίδες το 2013 και τα επέκτεινε τον Μάρτιο του 2017 κατά 18 μήνες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να λήξουν με την ολοκλήρωση του ως άνω χρονικού διαστήματος.

Έτσι, οι Κινέζοι κατασκευαστές επιτρέπεται να πωλούν φωτοβολταϊκά προϊόντα στην Ευρώπη απαλλαγμένα από δασμούς, από μια ελάχιστη τιμή και πάνω, η οποία έχει μειωθεί προοδευτικά. Σε περίπτωση που η τιμή πώλησης είναι χαμηλότερη από αυτό το όριο, τότε τα κινεζικής κατασκευής φωτοβολταϊκά υπόκεινται στην ΕΕ σε δασμούς μέχρι 64,9 %.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να τηρήσει μία ευαίσθητη ισορροπία των συμφερόντων των κατασκευαστών εντός ΕΕ και εκείνων όπως οι εισαγωγείς και οι εγκαταστάτες που πιέζουν για μείωση του κόστους παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Ανησυχεί επίσης για την αντίδραση του Πεκίνου, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές βρέθηκαν το 2013 στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η EU ProSun, η ένωση παραγωγών της ΕΕ που ξεκίνησε την αρχική καταγγελία το 2012, έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την παράταση των μέτρων.

Η απόφαση του Πεκίνου για περιορισμό των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας στην Κίνα σήμαινε ότι οι κινέζοι παραγωγοί είχαν περίπου 30 GW πλεόνασμα δυναμικότητας με τις αγορές στις οποίες να μπορούν να το διοχετεύσουν να είναι λίγες σε αριθμό, ιδίως μετά τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτές που σχεδιάζει η Ινδία, η δεύτερη και η τρίτη, αντίστοιχα, μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών στον κόσμο από την Κίνα. Ας σημειωθεί ότι η συνολική δυναμικότητα της αγοράς της ΕΕ είναι περίπου 7 GW.

"Μόνο η ΕΕ, την ίδια στιγμή που παραβιάζει ανεύθυνα όλα τα μέτρα, καλεί τους Κινέζους παραγωγούς να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών και των τρίτων χωρών στην αγορά της ΕΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ProSun Milan Nitzschke, προσθέτοντας ότι ορισμένες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στη νέα απόφαση της Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, η SolarPower Europe, η οποία αντιπροσωπεύει τη μερίδα εκείνη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας που αντιτίθεται στους δασμούς στα κινέζικα πάνελ, αναφέρθηκε σε μελέτες της Επιτροπής και της EY, οι οποίες δείχνουν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 30%, δημιουργώντας περίπου 45.000 θέσεις εργασίας εάν αρθούν τα μέτρα.