Σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας κατέληξαν η κρατική πετρελαϊκή SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στο Μπακού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της SOCAR, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν σε έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις διαδικασίες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα αρχικά έργα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία έχουν ήδη προσδιοριστεί και αναμένεται πλέον να εξεταστούν λεπτομερέστερα, σύμφωνα με τη SOCAR.

«Ο γερμανικός πάροχος ενέργειας και η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν εργάζονται σε στενή συνεργασία τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε η SOCAR.

Η Uniper και η SOCAR συνήψαν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου το 2013, επισημαίνει η SOCAR, προσθέτοντας ότι, έως το 2045, αναμένεται να διοχετεύονται στην Ευρώπη έως και 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του Νότιου Διαδρόμου.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο, με όγκο επενδύσεων περίπου $ 40 δισ., ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου, μήκους 3.500 χλμ, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου Shah Deniz 2, του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου, του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian (TANAP) και του αγωγού Trans Adriatic (TAP).

«Αυτές οι παραδόσεις φυσικού αερίου εξυπηρετούν τη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού -και σε αυτό το πλαίσιο και του γερμανικού- εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και του ανταγωνισμού», ανέφερε η SOCAR.

Οι δύο εταιρείες δημιούργησαν το 2016 κοινή επιχείρηση (joint venture) με στόχο την ανάπτυξη έργων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης, σημειώνει η SOCAR.

Η κοινοπραξία αυτή αναμένεται να αποκτήσει πρόσθετη αξία εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού στο χημικό συγκρότημα της SOCAR στο Sumgayit Azerikimya, υποστηρίζει η αζέρικη εταιρεία. Η έναρξη λειτουργίας των νέων αυτών εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020.