Wintershall: Αναγκαία η Ενίσχυση της Συνεργασίας της ΕΕ με Νορβηγία και Ρωσία για την Ασφάλεια της Προμήθειας Φυσικού Αερίου

Wintershall: Αναγκαία η Ενίσχυση της Συνεργασίας της ΕΕ με Νορβηγία και Ρωσία για την Ασφάλεια της Προμήθειας Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 30 Αυγούστου 2018 - 08:59

Η Ευρώπη καλείται να επενδύσει σε συνεργασίες με αξιόπιστες χώρες εφοδιασμού για την εξασφάλιση της μελλοντικής ενεργειακής προμήθειας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, σύμφωνα με τον Mario Mehren, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Wintershall.

Ο Mehren, κατά την παρέμβασή του στο Offshore North Sea Conference στη Νορβηγία, σημείωσε ειδικότερα ότι η Νορβηγία και η Ρωσία, ως διαχρονικοί, αξιόπιστοι ενεργειακοί εταίροι της ΕΕ, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην τρέχουσα και μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει τα δυνατά της σημεία και να αντιμετωπίσει τις νέες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, η οποία εκτίμηση ότι μπορεί να διασφαλιστεί «μόνο μέσω στενής συνεργασίας με τους γείτονές μας».

«Και οι δύο χώρες είναι και θα παραμείνουν οι καθοριστικοί ενεργειακοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.

«Ας δούμε για παράδειγμα την περίπτωση του φυσικού αερίου. Η ζήτηση στην ΕΕ αυξάνεται, αλλά η εγχώρια παραγωγή μειώνεται, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάγκη για εισαγωγές αυξάνεται. Το 2030, για παράδειγμα, η ΕΕ θα πρέπει να εισάγει περίπου 400 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», τόνισε ο Mehren.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη αυτή ζήτηση για εισαγωγές, η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους, ειδικά κατά μήκος της διαδρομής των αγωγών, εκτίμησε.

Ο αγωγός Nord Stream 2, για παράδειγμα, θα παράσχει πρόσθετη δυναμικότητα 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου όταν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για φυσικό αέριο που η Ευρώπη έχει ανάγκη», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wintershall.

«Χωρίς το φυσικό αέριο ως το πλέον φιλικό προς το κλίμα ορυκτό καύσιμο, η ΕΕ δε θα μπορέσει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Η Ευρώπη έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί, μέσω αγωγών, να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της εγγύτητα και την άμεση σύνδεσή της με τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα στη Νορβηγία και τη Ρωσία. Οι μακροχρόνιες και αξιόπιστες σχέσεις συνεργασίας, ιδίως με αυτές τις δύο χώρες, είναι απαραίτητες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τα ‘δυνατά χαρτιά’ που διαθέτει», κατέληξε.