Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πτώση για πέμπτη φορά τις τελευταίες 33 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 67.000 βαρέλια ημερησίως κατά την εβδομάδα που έληξε στις 24 Αυγούστου, ανερχόμενη συνολικά σε περίπου 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 33.000 βαρέλια ημερησίως στην πολιτεία της Αλάσκας, ενώ μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση της παραγωγής στην πλούσια σε πετρέλαιο λεκάνη Permian που εκτείνεται σε Τέξας και Νέο Μεξικό.

Η ικανότητα των υφιστάμενων αγωγών πετρελαίου να μεταφέρει αργό από την περιοχή Permian σε άλλα σημεία έφτασε πρόσφατα το μέγιστο, γεγονός για το οποίο έχει ήδη προειδοποίησει η ΕΙΑ σε προηγούμενη έκθεσή της. Οι παραγωγοί πετρελαίου της περιοχής εξάγουν περίπου 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η δυναμικότητα του αγωγού παραμένει καθηλωμένη στα 3,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής να έχουν δύο επιλογές: είτε να ‘παγώσουν’ την παραγωγή τους στην περιοχή Permian, είτε να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες, πλούσιες σε σχιστολιθικά αποθέματα περιοχές των ΗΠΑ.

 

Μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης

Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν επίσης πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, μειούμενα κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, ή 0,7%, σε 232,8 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Η πρόβλεψη της αγοράς έκανε λόγο για αύξηση της τάξης των 0,4 εκατ. βαρελιών, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια (-0,6%), στα 405,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόβλεψη της αγοράς έκανε λόγο για μείωση της τάξης των 0,7 εκατ. βαρελιών. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα αργού είχαν μειωθεί κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά αποθέματα αργού, παρέμειναν αμετάβλητα στα 660 εκατ. βαρέλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να πωληθούν ορισμένες ποσότητες πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας εντός του Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου και θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Παράλληλα, ο Τραμπ έχει στο παρελθόν προτείνει την πώληση του 50% του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει την πώληση 240 εκατ. βαρελιών από το στρατηγικό απόθεμα κατά την περίοδο 2017 - 2027 στην κατέυθυνση ισοσκελισμού του προϋπολογισμού.

 

Άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Με την πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές του αργού στην παγκόσμια αγορά παρουσίασαν κέρδη.

Ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent ανέβηκε χθες στα $ 77,07 το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό benchmark West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε στα $ 69,44 το βαρέλι.