Οι Καλοκαιρινοί Καύσωνες στην Ευρώπη θα Ενισχύσουν την Παραγωγή Ενέργειας από Ηλιακές Μονάδες

Οι Καλοκαιρινοί Καύσωνες στην Ευρώπη θα Ενισχύσουν την Παραγωγή Ενέργειας από Ηλιακές Μονάδες
energia.gr
Πεμ, 30 Αυγούστου 2018 - 15:25

Η παραγωγή ενέργειας από ηλιακές φωτοβολταϊκές μονάδες στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με έκθεση της πολωνικής εταιρείας Sun Investment Group.

Η Sun Investment Group δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης και ανάπτυξης επενδύσεων, με ειδίκευση στα έργα ηλιακής ενέργειας.

Ο δρ. Rafal Rzeszotarski, γενικός διευθυντής της εταιρείας, ανέφερε ότι «η αγορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασε 20% αύξηση της παραγωγής ως συνέπεια του στατικού συστήματος υψηλών πιέσεων που προκάλεσε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια που έχει καταγραφεί στα σύγχρονα αρχεία».

Ωστόσο, ο Rzeszotarski προειδοποίησε ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες προκαλούν ανησυχία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την πιθανότητα αύξησης των φαινομένων ξηρασίας στην Ευρώπη.

«Κύματα καύσωνα τέτοιου μεγέθους συνέβαιναν συνήθως μία φορά κάθε 10 ή περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον είναι συχνότερα και αυτή η συχνότητα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω. Ωστόσο, εντοπίζουμε το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες για την παραγωγή ενέργειας από ηλιακές φωτοβολταϊκές μονάδες και αναμένουμε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα εδώ, στην Πολωνία», εξήγησε.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το πρωτοφανές κύμα καύσωνα του 2018 στην Ευρώπη είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και μία πρόγευση των καλοκαιριών που θα καταγράφονται τα επόμενα χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το κύμα καύσωνα προκάλεσε πυρκαγιές στη Σουηδία, την τήξη ενός παγετώνα στην Αυστρία και αρκετούς θανάτους στη νότια Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες φοβούνται ότι θα υπάρξει κρίση εφοδιασμού σε τρόφιμα. Η ξηρασία επηρέασε, επίσης, αρνητικά την ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας», τόνισε η Sun Investment Group.

Ωστόσο, τα δεδομένα έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τον Ιούλιο του 2018 δείχνουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ των διαφοροποιήσεων στην ταχύτητα του ανέμου και της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν η παραγωγή ενέργειας από αιολικές μονάδες μειώθηκε κάτω από το μέσο όρο, η ηλιακή ενέργεια ήταν πάνω από το μέσο όρο», ανέφερε η πολωνική εταιρεία.