Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ, Τραμπ απείλησε χθες, Πέμπτη, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν ο Οργανισμός δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη χώρα του.

«Αν δε συμμορφωθούν, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 και έχει ως αποστολή να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που προωθεί πολιτικές προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο από τον Οργανισμό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ότι η συμφωνία για την ίδρυση του ΠΟΕ «ήταν η χειρότερη εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε ποτέ», παρόλο που αναγνώρισε ότι το προηγούμενο έτος ορισμένες αποφάσεις του Οργανισμού ήταν ευνοϊκές για τη χώρα του.

Οι απειλές Τραμπ περί ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από τον ΠΟΕ υπογραμμίζουν την αντίθεση μεταξύ των εμπορικών πολιτικών που στηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος και του συστήματος ‘ανοικτού’ εμπορίου που αντιπροσωπεύει ο ΠΟΕ.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον ‘μπλοκάρει’ τον τελευταίο καιρό τη διαδικασία εκλογής νέων διαιτητικών οργάνων για το σύστημα διευθέτησης διαφωνιών του ΠΟΕ, κίνηση που θα μπορούσε να ‘παραλύσει’ την ικανότητα του Οργανισμού να εκδίδει αποφάσεις.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, έχει επίσης κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, ανοίγοντας πολλά μέτωπα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Κληθείς να επιβεβαιώσει το σενάριο αυτό κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σιβυλλικά ότι η πληροφορία «δεν είναι εντελώς λανθασμένη».

Η Κίνα έχει αντιδράσει επιβάλλοντας με τη σειρά της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που εισάγονται στη χώρα, ενώ έχει προσφύγει και στον ΠΟΕ κατά των αμερικανικών δασμών.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε πως έχει «σαφείς υποψίες» ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ.

Μια πρώτη καταγγελία στον ΠΟΕ κατατέθηκε από την Κίνα τον Ιούλιο, αφού ο Τραμπ επέβαλε τον πρώτο γύρο δασμών.

Ο ΠΟΕ βρίσκεται στο επίκεντρο του ρυθμιστικού συστήματος για το διεθνές εμπόριο. Αποτελεί το όργανο για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των χωρών σχετικά με τις παραβιάσεις των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων, ενώ είναι, ακόμη, ο οργανισμός που διαπραγματεύεται τους νέους κανόνες για την απελευθέρωση του εμπορίου.