Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Τρίπολη και στα προάστιά της εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ανακοίνωσε την Κυριακή η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι, εξαιτίας των συγκρούσεων, την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων στην πρωτεύουσα την Κυριακή. Το Σάββατο, ρουκέτες έπληξαν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, κοντά στην πρεσβεία της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η κρατική Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε μια δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου ντίζελ.

«Λόγω της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης και για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, το προεδρικό συμβούλιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τα προάστιά της» για την προστασία και τη χορήγηση εγγυήσεων ως προς «την ασφάλεια των πολιτών, της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, καθώς και ζωτικής σημασίας θεσμών», ανέφερε η ΚΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Το συμβούλιο απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη σε συντονισμό με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι μετά την εξέγερση του 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που διψούν για χρήμα και εξουσία.

Οι μεταβατικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΚΕΕ, δεν έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν μέχρι σήμερα τακτικό στρατό και αποτελεσματικά σώματα ασφαλείας και είναι αναγκασμένες κατά συνέπεια να βασίζονται σε παραστρατιωτικούς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας της χώρας.