Το εύρος και το ύψος των παροχών, όπως εμφανίζονται στα ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κλιμάκια της Κομισιόν που έχουν την ευθύνη της μετα-μνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ανησυχία αυτή έχει εκφρασθεί διακριτικά μεν αλλά με σαφή τρόπο τις τελευταίες ημέρες, σε τηλεφωνικές επαφές που έγιναν μεταξύ αρμόδιων παραγόντων της Κομισιόν και κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η ανησυχία που εκφράσθηκε αφορά κυρίως "τη βιασύνη με την οποία κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν τα δίδυμα μέτρα (σ.σ. συντάξεις – φόροι) της διετίας 2019 – 2020”, πριν καν γίνει οποιαδήποτε "επιβεβαίωση για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επιτρέψει μία τέτοια συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών...”. 

Παράλληλα εκφράσθηκε η ανησυχία ότι αυτές οι "βιαστικές εξαγγελίες” δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα που θα υποχρεώσει τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς σε μία "επιφυλακτική στάση ακόμα και σε τομείς, όπως οι πιθανές φορολογικές παρεμβάσεις, για τις οποίες υπάρχει κατ' αρχήν θετική προσέγγιση...”.

Από την πλευρά της Αθήνας υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ, όταν και όπως θα διατυπωθούν "δεν θα παραβιάζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, (σ.σ. Στο Eurogroup) για τα όποια μέτρα ελάφρυνσης ανακοινωθούν. Και σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα τα υπερ-καλύπτει...”. 

Αυτό όπως αναφέρεται αρμοδίως θα επιβεβαιωθεί και στη διάρκεια των ελέγχων που πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα από τους Θεσμούς. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την επικείμενη στάση του ΔΝΤ. Και για το μάλλον βέβαιο ενδεχόμενο να τηρήσει "σκληρή” θέση, επιμένοντας στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασισθεί για τη διετία 2019 – 2020 στο όνομα των συνεπειών από το μεσομακροπρόθεσμο δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως υποστήριξε αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου στο Capital.gr, το ΔΝΤ μπορεί να έχει τη δική του εκτίμηση, αλλά εφόσον αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα "δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε. Άλλωστε έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου αποκλίνουν σημαντικά από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας”.

Άλλωστε όπως υποστηρίζεται "δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι, όντας εκτός προγράμματος, να ακολουθήσουμε τις απόψεις αυτές, πολύ περισσότερο αν αυτές εξακολουθούν και διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των ευρωπαϊκών Θεσμών...”. 

(capital.gr)