Εξήντα δισ. δολάρια πρόσθετη οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών δεσμεύθηκε να χορηγήσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της συνόδου Κίνας- Αφρικής που πραγματοποιείται στο Πεκίνο. Στο πλαίσιο της στήριξης που προσφέρει στην Αφρική, η Κίνα θα παράσχει μεταξύ άλλων και 15 δισ. δολάρια δωρεάν βοήθεια και δάνεια χωρίς τόκους, όπως υπογράμμισε ο κ. Σι. Στη διάρκεια της μακράς ομιλίας του, κατά την έναρξη του έβδομου Φόρουμ για την σινοαφρικανική συνεργασία, ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε, δίχως να παράσχει  σαφές χρονοδιάγραμμα ή κατάλογο των ενδιαφερόμενων κρατών, ότι η χώρα του θα ακυρώσει τμήμα του χρέους των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της αφρικανικής ηπείρου, που λήγει φέτος 

Τα 60 δισ. δολάρια αφορούν στην παροχή δύο πιστωτικών γραμμών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκάστη. Παράλληλα θα συσταθούν δύο ταμεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των εξαγωγών αφρικανικών προϊόντων, με συνολικά αποθέματα 15 δισ. δολαρίων. Επιπλέον κινεζικές εταιρείες θα ενθαρρύνονταιγια να επενδύσουν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια στην Αφρική,γιατην επόμενη τριετία.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου κορυφής Κίνας- Αφρικής το 2015 στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Σι είχε ανακοινώσει,επίσης, την παροχή βοήθειας 60 δισ. δολαρίων σε βοήθεια και δάνεια προς τις αφρικανικές χώρες.

Ο ασιατικός γίγαντας επενδύει ετησίως πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική από το 2015 και εντεύθεν, για έργα υποδομών ή για τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων. Όμως, οι επενδύσεις αυτές έχουν αυξήσει, παράλληλα, υπέρμετρα το χρέος τους και την εξάρτησή τους από το Πεκίνο, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές, κυρίως από τη Δύση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο China Africa Research Initiative (Cari) με έδρα την Ουάσινγκτον, η Κίνα είχε δανείσει στην Αφρική συνολικά 125 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2000 ως το 2016.