Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εγκαινίασε επίσημα τρία έργα του κλάδου των πετροχημικών στο Asaluyeh του νότιου Ιράν, μεταδίδει σήμερα το ιρανικό πρακτορείο Shana.

Πρόκειται για τη μονάδα πετροχημικών Marjan, τη Φάση ΙΙΙ της μονάδας Pardis και τη Φάση Ι της μονάδας Damavand, επενδύσεις συνολικού ύψους $ 1,85 δισ.

Τα τρία αυτά έργα αναμένεται να προσθέσουν 3,4 εκατ. τόνους πετροχημικών στην ετήσια παραγωγική ικανότητα της χώρας, αναφέρει το Shana.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατασκευή της Φάσης ΙΙΙ της μονάδας πετροχημικών Pardis ξεκίνησε το 2011 με στόχο μία ετήσια παραγωγή 1.750.550 τόνων ουρίας και αμμωνίου.

Το συγκρότημα Pardis, αξίας $ 570 εκατ., θα καταστεί ο «μεγαλύτερος παραγωγός ουρίας και αμμωνίας στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο» με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 5.265 εκατ. τόνων, δημιουργώντας, παράλληλα, περίπου 300 θέσεις εργασίας, αναφέρει το Shana.

Η κατασκευή του εργοστασίου πετροχημικών Marjan, αξίας $ 914 εκατ., ξεκίνησε επίσης το 2011, με τη μονάδα να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 1,65 εκατ. τόνων μεθανόλης.

Τέλος, η Φάση Ι της μονάδας Damavand έχει σχεδιαστεί για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού για 24 παρακείμενα πετροχημικά εργοστάσια, αναφέρει το Shana, προσθέτοντας ότι η μονάδα, αξίας $ 366 εκατ., έχει ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος 648 MW και θα λειτουργήσει με τέσσερις αεριοστρόβιλους.

Η πετροχημική βιομηχανία είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στο Ιράν και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.