Η πρόοδος των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα του έργου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Gazprom αργά την Τετάρτη.

Σε συνεδρίασή της χθες, Τετάρτη, η διοικούσα επιτροπή της Gazprom εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση του έργου TurkStream. Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του ρωσικού κολοσσού επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των σωλήνων σε μεγάλα βάθη για το υποθαλάσσιο τμήμα της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, όπως επίσης ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δεύτερης γραμμής στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρωσίας.

Η επιτροπή σημείωσε ότι στις 26 Ιουνίου 2018 το πλοίο Pioneering Spirit άρχισε τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων για τη δεύτερη γραμμή του αγωγού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας.

«Ως σήμερα πάνω από 1.520 χιλιόμετρα από τις δύο γραμμές του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που μεταφράζεται σε ολοκλήρωση περίπου του 81% του συνολικού μήκους του υπεράκτιου τμήματος του TurkStream», ανέφερε η Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία υπογράμμισε ότι, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στις ακτές της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Τονίστηκε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του έργου κοντά στη ρωσική πόλη Anapa, ενώ εντός του 2018 θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες εργασίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του τοπίου. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκεται το τερματικό υποδοχής στην παράκτια περιοχή κοντά στο Kiyikoy της Τουρκίας», γνωστοποίησε η επιτροπή.

Η Gazprom ανέφερε ότι η επιτροπή έλαβε εντολή να συνεχίσει να προωθεί τις εργασίες για την υλοποίηση του έργου TurkStream μέχρι την προγραμματισμένη θέση σε λειτουργία στο τέλος του 2019.

Ο αγωγός TurkStream έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει συνολικά 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.