Με καινοτόμο διάθεση συμμετέχει στην 83η ΔΕΘ η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, δηλαδή, o θεματοφύλακας της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα

Ως αρμόδιος φορέας προώθησης της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας και με συμμάχους τους εποπτευόμενους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς, παρουσιάζει καινοτόμα, ποιοτικά τεχνολογικά επιτεύγματα, πολλά από τα οποία έχουν ουσιαστικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ άλλα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες του παραγωγικού συστήματος της χώρας.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας,  το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,  το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το ΝΟΗΣΙΣ αποτελούν τους Ερευνητικούς Φορείς που συμμετέχουν στη φετινή ΔΕΘ και ξεναγούν τους επισκέπτες σε περιοχές εικονικής πραγματικότητας, επιδεικνύουν πρωτότυπες ρομποτικές και mobile εφαρμογές και παρουσιάζουν καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Ειδικότερα, οι επισκέπτες διαφόρων ηλικιών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον RAMCIP, τον ρομποτικό τους φίλο. Πρόκειται για ένα ρομπότ οικιακής χρήσης ύψους 160εκ που υπόσχεται την παροχή βοήθειας σε άτομα  μεγαλύτερης ηλικίας στο σπίτι, μιμούμενο κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Επίσης, με μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας, ο ενδιαφερόμενος χρήστης εξερευνά το εικονικό σπήλαιο Scladina και μεταφέρεται στο Βέλγιο για να γνωρίσει την ιστορία και την εξέλιξη του σπηλαίου ανά τους αιώνες.   

Ταυτόχρονα, η mobile εφαρμογή Quick Greek με γλώσσα υποστήριξης την αγγλική, απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν στα ελληνικά καθώς επισκέπτονται διάφορους χώρους στην χώρα μας.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)