Η ExxonMobil Προχωρά στην Κατασκευή Συγκροτήματος Χημικών και στην Επένδυση σε Τερματικό LNG στην Κίνα

Η ExxonMobil Προχωρά στην Κατασκευή Συγκροτήματος Χημικών και στην Επένδυση σε Τερματικό LNG στην Κίνα
energia.gr
Παρ, 7 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:01

Η ExxonMobil υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή ενός συγκροτήματος χημικών και την επένδυση σε τερματικό σταθμό LNG στην επαρχία Guangdong της Κίνας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο αμερικανικός κολοσσός την Τετάρτη αναφέρεται ότι «η συμφωνία συνυπογράφηκε με την Επαρχιακή Λαϊκή Κυβέρνηση του Guangdong με σκοπό την προώθηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την προτεινόμενη κατασκευή ενός συγκροτήματος χημικών στο βιομηχανικό πάρκο πετροχημικών Huizhou Dayawan».

Οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να συμβάλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χημικά προϊόντα στην Κίνα, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η έναρξη της λειτουργίας του συγκροτήματος προγραμματίζεται για το 2023.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξακολουθεί να εκκρεμεί η τελική επενδυτική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και η μελέτη ανταγωνιστικότητας.

«Η συμφωνία - πλαίσιο επιβεβαιώνει, επίσης, την υποστήριξη της επαρχίας Guangdong στην ανάπτυξη του τερματικού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου Huizhou, έργο στο οποίο σκοπεύει να συμμετάσχει η ExxonMobil, μέσω και της προμήθειας LNG», σημείωσε η ExxonMobil.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η εταιρεία αξιολογεί παράλληλα και άλλα έργα παραγωγής χημικών στην Ασία, επιδιώκοντας να συμβάλει στην κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στην περιοχή. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση κατά 40% της δυναμικότητας παραγωγής χημικών προϊόντων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και στη Βόρεια Αμερική.

«Η ανάπτυξη αυτή θα επιτευχθεί εν μέρει μέσω της προσθήκης 13 νέων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων πυρόλυσης με ατμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας ‘Growing the Gulf’ της ExxonMobil. Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές», επεσήμανε ο αμερικανικός κολοσσός.

Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της νέας μονάδας πυρόλυσης αιθανίου-δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως- στο συγκρότημα χημικών και διύλισης Baytown του Τέξας. Η ExxonMobil και η σαουδαραβική SABIC δημιούργησαν επίσης μια νέα κοινοπραξία για την προώθηση της ανάπτυξης του έργου Gulf Coast Growth Ventures, μίας μονάδας πυρόλυσης αιθανίου -δυναμικότητας 1,8 εκατ. τόνων/έτος- που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην επαρχία San Patricio του Τέξας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας, η ExxonMobil δραστηριοποιείται ήδη στους τομείς των downstream επιχειρήσεων και της παραγωγής χημικών στην Κίνα, κυρίως μέσω της θυγατρικής της ExxonMobil (China) Investment Co. Ltd. με έδρα τη Σαγκάη. Η εταιρεία συμμετέχει, επίσης, σε κοινοπραξία με την Sinopec, την επαρχία Fujian και τη Saudi Aramco στο έργο κατασκευής της πρώτης ολοκληρωμένης μονάδας διύλισης και πετροχημικών της χώρας που υλοποιείται με διεθνή συμμετοχή.

Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη διεθνής εισηγμένη εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ ο κλάδος των χημικών του αμερικανικού κολοσσού είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.