Σε Πλήρη Λειτουργία οι Τουρμπίνες στο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο-Γίγας Walney Extension

Σε Πλήρη Λειτουργία οι Τουρμπίνες στο  Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο-Γίγας Walney Extension
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 7 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:00

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο είναι γεγονός. Εγκατεστημένο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Walney Extension έχει συνολική χωρητικότητα 659 μεγαβάτ και μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το ασύλληπτο νούμερο των 600.000 κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η δανική εταιρεία ενέργειας, Orsted

Η κλίμακα της εγκατάστασης, που αποτελεί το ενδέκατο σε λειτουργία, υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Orsted στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αξιοσημείωτη. Διαθέτει 87 ανεμογεννήτριες, -47  MHI Vestas και 40 Siemens Gamesa - και καλύπτει μια περιοχή ίση με περίπου 20.000 γήπεδα ποδοσφαίρου! Η Orsted κατέχει το 50% του έργου, ενώ τα συνταξιοδοτικά ταμεία PFA και PKA της Δανίας, από 25% έκαστο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και το Walney Extension - το αιολικό πάρκο Walney το οποίο κόστισε ένα δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας και βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Cumbria, διέθετε, ήδη, 102 ανεμογεννήτριες. Η  επέκτασή του κατά ακόμη 87 είναι εκείνη που του προσέδωσε την ονομασία Walney Extension – αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της τρομερής επιτυχίας του τομέα », δήλωσε ο Matthew Wright, διευθύνων σύμβουλος της Orsted U.K.  «Το έργο, που ολοκληρώθηκε εγκαίρως και εντός  προϋπολογισμού, σηματοδοτεί επίσης ένα άλλο σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση του οράματος της Orsted για έναν κόσμο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε ο Wright.

Η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με περισσότερες από 4 χιλιάδες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε 11 χώρες, σύμφωνα με το WindEurope. Δεκατέσσερα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα ολοκληρώθηκαν το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον πλανήτη. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,7 μεγαβάτ, το 2017, ενώ η Γερμανία παρήγαγε ακόμη 1,3 GW την προηγούμενη χρονιά.