Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμών και στο ενεργειακό σκέλος στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθεί η κυριότερη μεταμνημονιακή υποχρέωση στα ενεργειακά, δηλαδή ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες από το www.capital.gr

Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία China Energy που συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, έχει υποβάλει αίτημα για δίμηνη παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών που έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου. Το αίτημα της εταιρείας έχει ήδη κοινοποιηθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιβλέπει το διαγωνισμό αλλά και στον επιβλέποντα εντολοδόχο (monitoring trustee) του διαγωνισμού που είναι η PriceWaterhouseCoopers. 

Σύμφωνα λοιπόν με διαρροές από πηγές της ΔΕΗ αλλά και του υπουργείου, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να κάνουν εν μέρει αποδεκτό το αίτημα των Κινέζων, δίνοντας αναβολή λίγων εβδομάδων, όχι όμως δύο μηνών, στο διαγωνισμό. 

Η μετάθεσης της ημερομηνίας για τις δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να δώσει χρόνο στους συμμετέχοντες να ζυγίσουν τα δεδομένα γύρω από το διαγωνισμό, ο οποίος επισκιάζεται τους τελευταίους μήνες από τη δραματική άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων λιγνίτη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί επίσης προβληματισμό και στη ΔΕΗ, η οποία από την πλευρά της επιδιώκει την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη θέσει θέμα οι μονάδες που θα πουληθούν να εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα μέσω του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος τα περίφημα ΑΔΙ. Αν και με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, οι μη φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες λιγνίτη δε δικαιούνται αποζημίωση ΑΔΙ, εντούτοις η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ έχουν κινηθεί ώστε να υπάρξει εξαίρεση για την περίπτωση της Ελλάδας και το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση από την Κομισιόν.

Ωστόσο κατά τα φαινόμενα δύσκολα θα υπάρξει απάντηση πριν το τέλος του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να βάλει στους όρους του συμφώνου πώλησης, σχετική ρήτρα η οποία και θα αυξάνει το τίμημα σε περίπτωση που τελικά δοθεί πράσινο φως και εγκριθεί η χορήγηση ΑΔΙ στις ελληνικές λιγνιτικές από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή πάντως, αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί σε σχέση με το μέλλον των μονάδων του Αμυνταίου, που βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμπληρώσουν τις περιορισμένες ώρες λειτουργίας που τους έχει χορηγηθεί για περιβαλλοντικούς λόγους. Συγκεκριμένα το Αμύνταιο ως παλαιά και ρυπογόνος μονάδα είχε μόλις 17500 ώρες λειτουργίας μέχρι το 2019, οι οποίες έχουν σχεδόν συμπληρωθεί με αποτέλεσμα η μονάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα του κλεισίματος. 

Ωστόσο το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ βρίσκονται σε επαφή με την Κομισιόν, με τη ΔΕΗ να έχει ζητήσει τη χορήγηση παράτασης στις 32.000 ώρες, επικαλούμενη λόγους επάρκειας του συστήματος αλλά και τον κίνδυνο εκτίναξης της τιμής του ρεύματος στη χονδρική αγορά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ενέργειας το πιθανότερο σενάριο είναι οι μονάδες να συνεχίσουν να λειτουργούν, καλύπτοντας το χειμώνα και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στην περιοχή, εξέλιξη που βεβαίως δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, οι οποίοι έχουν καταρτίσει τα οικονομικά τους πλάνα για τη συμμετοχή των μονάδων που πωλούνται στο διαγωνισμό, χωρίς να βρίσκονται στην αγορά τα υπό απόσυρση εργοστάσια του Αμυνταίου και της Καρδιάς. Πιθανή παράταση της λειτουργίας του Αμυνταίου, καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες στην αγορά για την απόσβεση της πιθανής εξαγοράς των υπό πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη. 

(πηγή: capital.gr)