Αναζητείται Λύση για το Ενεργειακό Αδιέξοδο που Προοιωνίζεται για την Δυτική Μακεδονία

Αναζητείται Λύση για το Ενεργειακό Αδιέξοδο που Προοιωνίζεται για την Δυτική Μακεδονία
energia.gr
Δευ, 10 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:22

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κάτοικοι στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τον Φιλώτα, μιας και πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι είναι πιθανό να βρεθούν, μέσα στο καταχείμωνο, δίχως θέρμανση

Οι εν λόγω περιοχές καλύπτουν τις ανάγκες τους με τηλεθέρμανση που παράγεται από τους δύο σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας του Αμύνταιου. Γιατί όμως προβλέπεται ζοφερός ο χειμώνας για τους κατοίκους αυτών των πόλεων;

Είναι γνωστό πως σε ένα μήνα από σήμερα, οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου βγαίνουν από το σύστημα, ενώ από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο του ερχόμενου έτους την ίδια τύχη θα μοιραστούν και οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς. Όλες τους θεωρούνται από τις πλέον ρυπογόνες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπεία τούτου, λειτουργούν από το 2016, σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.500 ωρών, κατά παρέκκλιση της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιορίζονται όμως στις ανάγκες των κατοίκων σε θέρμανση. Πάνω από δύο χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να περάσουν το κατώφλι της ανεργίας, ενώ προβλήματα θα προκύψουν για μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων εταιρειών και εργαζομένων που συνδέονται με τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Έως το 2021, όταν και προβλέπεται να προστεθούν στο σύστημα τα 660 MW της Πτολεμαΐδας 5, οι ελλείψεις σε ηλεκτρισμό θα καλύπτονται από τις εισαγωγές, πράγμα που σημαίνει πως θα επιβαρυνθούν τα τιμολόγια της Δημόσιας Επιχείρησης, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης μπλακ άουτ.