Υπέρ των Μηχανισμών Επάρκειας Ισχύος Επτά Χώρες-Μέλη της Ε.Ε -Μαζί και η Ελλάδα

Υπέρ των Μηχανισμών Επάρκειας Ισχύος Επτά Χώρες-Μέλη της Ε.Ε -Μαζί και η Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 11 Σεπτεμβρίου 2018 - 09:19

Κοινή θέση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μηχανισμών επάρκειας ισχύος, που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας διαμόρφωσαν επτά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την έγγραφη θέση τους κατέθεσαν στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου στον οποίο μετέχουν τα κράτη – μέλη, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού

Τα ΑΔΙ όπως είναι γνωστά στην ελληνική αγορά, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να έχουν ενιαία μορφή στις  χώρες της Ε.Ε., αποσκοπούν στο να θέτουν εκτός μηχανισμών στήριξης τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν με άνθρακα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων

Στην παρέμβαση τους τα επτά κράτη - μέλη (Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ουγγαρία) ζητούν αφενός να γίνουν σεβαστές οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και το δικαίωμα της να σχεδιάζει το δικό της μηχανισμό και αφετέρου να δοθεί επαρκής μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να συμμετέχουν στα νέα ΑΔΙ οι αναγκαίες μονάδες, ώστε να μην διαταραχθεί η ασφάλεια εφοδιασμού κάθε χώρας και να γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα εποχή. 

Παράλληλα, θίγουν το ζήτημα που έχει ανοίξει με τα γερμανικά ΑΔΙ και τις λεγόμενες «στρατηγικές εφεδρείες», τονίζοντας ότι δεν μπορεί ορισμένες χώρες και σχήματα να απολαμβάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. 

Σημειωτέον ότι το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει ένα μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος για την ελληνική αγορά, με στόχο να ενταχθούν σε αυτό και οι λιγνιτικές μονάδες. Ο τριμερής διάλογος στην Ε.Ε. αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο ή, το αργότερο, τον Δεκέμβριο, οπότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και ο ελληνικός μηχανισμός δεν θα κοινοποιηθεί νωρίτερα.

Στην κοινή θέση που διατύπωσαν οι επτά χώρες στο πλαίσιο του διαλόγου σημειώνουν τα εξής:

Τα κράτη - μέλη πρέπει να μπορούν να σχεδιάζουν τον καταλληλότερο για τα ίδια μηχανισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφάλεια εφοδιασμού. 
Όλοι οι μηχανισμοί ισχύος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επί της ιδίας βάσης. Τo νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να περικλείει τους διαφορετικούς μηχανισμούς επάρκειας ισχύος, θέτοντας αρχές και κανονισμούς που θα ισχύουν για όλους. Ένα σχήμα μηχανισμού επάρκειας ισχύος δεν μπορεί να ευνοείται σε βάρος άλλων σχημάτων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην παροχή προτεραιότητας στις στρατηγικές εφεδρείες ως τον καλύτερο και προτιμητέο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος της επάρκειας.

Όλοι οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών εφεδρειών (γερμανικό σύστημα), θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις εκπομπής ρύπων που θα θέτει ο νέος κανονισμός. 
Μηχανισμοί ισχύος που στηρίζονται στην αγορά και είναι πλήρως συμβατοί με τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αγοράς.
Οι αγορές ισχύος είναι καλά στοχευμένα εργαλεία που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση δομικών και μακροχρόνιων προβλημάτων επάρκειας, ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται με ακριβή αξιολόγηση των επιπτώσεων στην αγορά.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα - μέλος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Το αποτέλεσμα της πανευρωπαϊκής αξιολόγησης επάρκειας δεν πρέπει να αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα για το αν μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός επάρκειας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να συμπληρώνει τις εθνικές ή περιφερειακές αξιολογήσεις προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι αποδεκτός ή όχι.οΟι μηχανισμοί ισχύος που σχεδιάζουν οι χώρες - μέλη, ως μέρος της διαδικασίας ενημέρωσης της ΕΕ, πρέπει να αποδεικνύουν ότι το προτεινόμενο εργαλείο είναι ένα καλά στοχευμένο μέτρο, συμπληρωματικό στην αγορά ηλεκτρισμού, εντός του πλαισίου των ιδιαίτερα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρισμού με στόχο την ενοποίηση  σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την καλύτερη συμμετοχή όλων των πόρων στην αγορά.

Η επερχόμενη νομοθεσία θα πρέπει να στέλνει το σωστό σήμα στις αγορές και παράλληλα να εξασφαλίζει την προβλεψιμότητα, την αξιοπιστία και την ομαλή συνέχεια τόσο των επενδύσεων όσο και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τέλος, Οι καλά σχεδιασμένοι, βασισμένοι στην αγορά, μηχανισμοί ισχύος που συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της μετάβασης σε ένα σύστημα ηλεκτρισμού χαμηλών εκπομπών με το χαμηλότερο κόστος.