Πιθανότητες 70% να ξαναχτυπήσει τη Γη το φαινόμενο Ελ Νίνιο έως τα τέλη του χρόνου δίνει με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Ο Ελ Νίνιο είχε πλήξει διάφορες περιοχές της γης το χειμώνα του 2015 - 2016, αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο εκείνος

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή και το το οποίο εκδηλώνεται με απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων του Ειρηνικού. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει το κλίμα σε όλο τον πλανήτη. Ο Ελ Νίνιο του 2015 – 2016 ήταν ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί στα χρονικά και είχε μεγάλες επιπτώσεις στις θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα το 2016, να περάσει στην ιστορία ως το θερμότερο έτος.

Το φαινόμενο επέφερε, επίσης, ξηρασία στην Αφρική όπου η γεωργική παραγωγή σημείωσε απότομη πτώση, ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. 

"Ο ΠΟΜ δεν αναμένει ο επικείμενος Ελ Νίνιο να έχει την ισχύ του αντίστοιχου την περίοδο 2015 – 2016" ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ. Του Οργανισμού Πετέρι Τάλας.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «η πρόβλεψη της έλευσης του φαινομένου μπορεί να σώσει πολλές ζωές και να περιορίσει τις οικονομικές ζημίες». Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι τόσο εκτεταμένο γεωγραφικά ώστε οι επιπτώσεις του να γίνονται αισθητές από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία, με απότομη αύξηση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι και κάθετη μείωσή τους το χειμώνα.

Αν και το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ναυτικούς τον 16ο αιώνα, η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να το αναλύσει μόλις τα τελευταία χρόνια.

Από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις των ωκεανών της Γης παρέχουν τη δυνατότητα στους μετεωρολόγους να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εμφάνιση του φαινομένου. Η δε μετάβαση από Ελ Νίνιο σε Λα Νίνια αφορά την απότομη ψύξη των ωκεάνειων υδάτων, με σημαντικές συνέπειες στο κλίμα και των δύο ημισφαιρίων του πλανήτη.

(πηγή: BBC)